Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: Ελπίδες για συμφωνία επί της αρχής για δόση και χρέος

Eurogroup: Ελπίδες για συμφωνία επί της αρχής για δόση και χρέος

Αισιοδοξία για θετική έκβαση του Eurogroup σε ότι αφορά την εκταμίευση δόσης, αλλά και το χρέος εκφράζουν αξιωματούχοι της ΕΕ, αν και πληροφορίες μιλούν για ενστάσεις των θεσμών σε κάποιες ρυθμίσεις. Σε συμφωνία επί της αρχής ελπίζει ο Β.Ντομπρόβσκις εκτιμώντας ότι τα μέτρα που θα συζητηθούν για το χρέος θα διασφαλίσουν συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ ελπίζει και ο Ντάισελμπλουμ βλέποντας πιθανή την εκταμίευση τις επόμενες εβδομάδες. Αισιόδοξος και ο Σόιμπλε, επιμένοντας όμως ότι το χρέος δεν επείγει.

Αισιοδοξία για τη θετική έκβαση του Eurogroup σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης αλλά και το χρέος εκφράζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, αν και πληροφορίες μιλούν για ενστάσεις των θεσμών σε κάποιες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, οι θεσμοί φέρονται να εκφράζουν αντιρρήσεις για κάποιες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής ενστάσεις εκφράζουν οι θεσμοί και για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη δημιουργία του οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανακοινώνοντας ότι μέσω αυτού θα καλυφθούν και κενά που προκύπτουν από την απόφαση για μη εφαρμογή κάποιων μέτρων όπως την επιστροφή αναδρομικά ποσών του ΕΚΑΣ.

Καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθούν τα όποια κενά προκύπτουν ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες για τα όσα συζητήθηκαν χθες (Δευτέρα) στην πολύωρη συνεδρίαση του Euroworking Group θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Εάν δεν κριθεί ότι τα όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση καλύπτουν πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς η αξιολόγηση δεν κλείνει, η δόση δεν εκταμιεύεται, η συζήτηση για το χρέος δεν προχωρά όπως -εμμέσως πλην σαφώς- ξεκαθάρισαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ.

Πάντως ο Β.Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ελπίδα του για συμφωνία επί της αρχής που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης, εκτιμώντας δε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που θα συζητηθούν για το χρέος θα διασφαλίσουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για πιθανότητα εκταμίευσης της δόσης τις επόμενες εβδομάδες μιλά ο Ντάισελμπλουμ, ελπίζοντας σε συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος.

Στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν, προσθέτοντας με νόημα ότι «η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου».

Αισιόδοξος ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία εμφανίστηκε και ο Β.Σόιμπλε. Αμετακίνητος ωστόσο στο θέμα του χρέους, επιμένει ότι το ζήτημα δεν επείγει. «Οι αποφάσεις του 2016 θα ληφθούν το 2016 και οι αποφάσεις του 2018, το 2018» είπε χαρακτηριστικά συνδέοντας τις εξελίξεις και με τις εκλογές στη Γερμανία το 2017.

Ταυτόχρονα, όμως, υποβαθμίζει την κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ για το θέμα, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει αντιδικία με το ΔΝΤ».

Ντομπρόβσκις: Ελπίζω σε συμφωνία επί της αρχής

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι ελπίζουμε ότι θα έχουμε το υλικό για να βρούμε την πολιτική συμφωνία και επί τη βάσει κάποιων όρων να μπορούμε να αποφασίσουμε τη διάθεση της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με τους όρους, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση του νομοθετήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς, δεδομένου ότι η τελευταία ψηφοφορία έγινε πριν από μόλις δύο ημέρες.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β.Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Επανέλαβε δε την ελπίδα για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι
υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Την ελπίδα του να υπάρξει σήμερα συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών εξέφρασε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π.Μοσκοβισί.

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π.Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός).

Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Ντάισελμπλουμ: Επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Την επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς για εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή μας μια συμφωνία για το χρέος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στόχος της συνάντησης είναι να έχουμε συμφωνία με το Ταμείο, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν την παρουσία του και γι’ αυτό «δεν είναι επιλογή να συνεχίσουμε χωρίς αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα μεταξύ των θεσμών, ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει.

Σχετικά με το χρέος επανέλαβε ότι δεν θα γίνει κούρεμα. «Αυτό που θα δούμε είναι το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης. Αν χρειαστεί, θα κινηθούμε για να άρουμε αυτά τα προβλήματα».

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση για τα αιτήματα του ΔΝΤ για το χρέος, αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτά φαίνονται στην ανάλυση (DSA).

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ανέφερε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Όπως είπε, σήμερα θα ακούσουμε από τους θεσμούς αν ψηφίστηκαν όσα έπρεπε, με τον σωστό τρόπο, από την ελληνική κυβέρνηση. Η χώρα, πρόσθεσε, έκανε μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες. «Ελπίζω να έχουμε πλήρη συμφωνία και να προχωρήσουμε παρακάτω».

Σόιμπλε: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής

Αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα. Μετά την πρώτη αξιολόγηση συμφωνήθηκε το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα, επανέλαβε.

Δεχόμενος πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και τη διάσταση απόψεων για το θέμα με το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε είπε ότι το θέμα του χρέους είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται. Ωστόσο, αμετακίνητος στη θέση του ότι το ζήτημα δεν επείγει, είπε ότι «τα επόμενα δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει δάνεια και τόκους. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ, αλλά δεν υπάρχει αντιδικία. «Κρίμα που η Κρ.Λαγκάρντ δεν θα συμμετέχει στο Eurogroup, αλλά είναι εδώ ο Π.Τόμσεν και νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα» είπε ο Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στο Άμστερνταμ «χτίσαμε μια γέφυρα». Είπαμε ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε η χώρα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα (σ.σ. κόφτης). Τονίσαμε ότι αν σε μερικά χρόνια υπάρχει πρόβλημα με το χρέος, θα πάρουμε κάποια μέτρα.

«Το λέω αυτό πάντα πριν τις εκλογές στη Γερμανία, για να μην πει κανείς ότι δεν το έχω δηλώσει», τόνισε και σημείωσε θα αποδειχτεί ποιος έχει δίκιο, υπενθυμίζοντας ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επαληθεύτηκαν.

«Οι αποφάσεις του 2016 θα ληφθούν το 2016 και οι αποφάσεις του 2018, το 2018», ξεκαθάρισε. Συνδέοντας άλλωστε το ζήτημα με τις γερμανικές εκλογές, είπε πως δεν γνωρίζει ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι. «…τις αποφάσεις θα τις πάρουν αυτοί που θα επιλέξει ο γερμανικός λαός».

Σαπεν: Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα περάσουν όλη τη νύχτα μαζί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για το χρέος μπορεί να περιμένουν.

«Κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Θα επικεντρωθούμε στην εκταμίευση, στην συμφωνία για το ύψος της δόσης και θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη αξιολόγηση. Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα για εμάς», ανέφερε ο Σλοβάκος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι μπορεί να περιμένει για αργότερα.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024