Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς συμφωνία ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος συνεδριάζει το Eurogroup

Χωρίς συμφωνία ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το χρέος συνεδριάζει το Eurogroup

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της Ευρωζώνης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της Ευρωζώνης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δόση, η Κομισιόν υπέβαλε στο EWG την έκθεση συμμόρφωσης και πρότεινε την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από το ποσό αυτό, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος έκανε την παραπάνω εκτίμηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συζήτηση που ακολούθησε στη συνεδρίαση του ΕWG.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφούν σήμερα, μετά και την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε αυτό θα συμβάλει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ (που συμπληρώνουν το πακέτο των συνολικών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ), το πλαίσιο λειτουργίας του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024