Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αξιολόγηση και χρέος στο κρίσιμο Eurogroup

Αξιολόγηση και χρέος στο κρίσιμο Eurogroup

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επικυρώσει την Τρίτη το Eurogroup, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 - 11 δισ. ευρώ. Επί τάπητος και το «καυτό» ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επικυρώσει την Τρίτη το Eurogroup, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 – 11 δισ. ευρώ.

Την αισιοδοξία τους για την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Θετικό μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση αναμενόταν μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, δεδομένης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή.

Το EWG αναμένετο να διαπιστώσει και τυπικά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών, ενώ η Κομισιόν θα κατέθετε το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report).

Οι εμπειρογνώμονες του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένονταν να εξετάσουν και το «καυτό» ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Σαφές μήνυμα για το ελληνικό χρέος έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την παραμονή του κρίσιμου Eurogroup, εμμένοντας στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και του παγώματος των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024