Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χουλιαράκης: Ώς τον Δεκέμβριο τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Χουλιαράκης: Ώς τον Δεκέμβριο τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Με νομοτεχνική βελτίωση στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τα ισοδύναμα μέτρα έναντι του διετούς «παγώματος» των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια ώς 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέφερε στη Βουλή ο Γ.Χουλιαράκης. Έτσι, δεν θα ισχύσει η τροπολογία, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές. Ο Γ.Χουλιαράκης διαβεβαίωσε δε ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018.

Νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού, ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Έτσι, σύμφωνα με τη βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές.

Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα έως το 2018

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Γ.Χουλιαράκης, ανέφερε ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη, κρίσιμη και σημαντική γιατί κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018» σημείωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι «είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα» προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά».

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο.

«Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό να συμμετέχει με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις «δημιουργούσαν ελλείμματα σαν να μην υπάρχει αύριο».

Άσκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.

«Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας, ούτε τη χώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως «το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024