Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group

Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group

Με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Λίγο νωρίτερα σε ανακοίνωση για την ατζέντα του Eurogroup έγινε σαφές ότι μόνο με συμφωνία πακέτο για μεταρρυθμίσεις και χρέος θα γίνει εφικτή η αποδέσμευση δόσεων για την Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα απομακρύνεται το ενδεχόμενο για συμφωνία τη Δευτέρα και τα βλέμματα στρέφονται στην τακτικη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ στις 24 Μαΐου ή σε κάποια έκτακτη.

Με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, μια προπαρασκευαστική συζήτηση πριν το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή και στελεχών των τεσσάρων θεσμών.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αποτέλεσε το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης και τα εφεδρικά μέτρα, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών.

Λίγο νωρίτερα δε σε ανακοίνωση σχετική με την ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου έγινε σαφές ότι μόνο με συμφωνία «πακέτο» για μεταρρυθμίσεις και χρέος θα γίνει εφικτή η αποδέσμευση νέων δόσεων για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία για το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, συμφωνία για τα «εφεδρικά μέτρα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τον μηχανισμό που θα ενεργοποιεί την εφαρμογή τους και συναίνεση για τα μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα, εκτιμούν οι γνωρίζοντες, οπότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο για συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου με τα βλέμματα να στρέφονται στην τακτικη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου ή σε κάποια έκτακτη.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η δήλωση της εκπροσώπου του Β.Σόιμπλε που είπε ότι έχει υπάρξει κινητικότητα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα «Staff Level Agreement». Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», συμπλήρωσε.

Πλέον το πιο λογικό και εφικτό σενάριο μοιάζει να είναι στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας να συζητηθεί εκτενώς ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, την Τρίτη να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο ένα «Staff Level Agreement» το οποίο, αν επιτευχθεί, θα επικυρώσει το επόμενο Eurogroup στα τέλη Μαΐου (ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα για έκτακτο Eurogroup στις 18 Μαΐου) και παράλληλα οι θεσμοί θα έχουν καταλήξει και στον τρόπο και τον χρόνο ποu θα γίνει η απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024