Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ηπιότερη ύφεση το 2016 και υψηλή ανεργία

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ηπιότερη ύφεση το 2016 και υψηλή ανεργία

Ελαφρά βελτιωμένες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2016 σε σχέση τουλάχιστον με τις χειμερινές: ύφεση -0,3% το 2016, με πλήρη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017. Η ανεργία, όμως, στα ύψη: στο 24,7% το 2016 με μικρή μείωση το 2017.

Ελαφρά βελτιωμένες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2016 σε σχέση τουλάχιστον με τις χειμερινές προβλέψεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το β’ εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015 η ύφεση ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων.

Η ύφεση προβλέπεται στο -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις.

Το 2017 αναμένεται ανάπτυξη (+2,7%) με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ’ όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, το ποσοστό θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλό: στο 24,7% το 2016 (24,9% το 2015) με μικρή αποκλιμάκωση το 2017 στο 23,6%.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το β’ εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος (-0,25% του ΑΕΠ).

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015.

Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στο ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 182,8% το 2016, λόγω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Η πτωτική τάση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το αρνητικό σενάριο όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις θα μπορούσε να προέλθει από μεγαλύτερες δαπάνες για το προσφυγικό και από πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εσόδων και την αποτελεσματική εισπραξιμότητα των φόρων.

»» Αναλυτικά τα στοιχεία για την Ευρωζώνη και την ΕΕ

Πολιτικά σχόλια

«Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

»Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα» συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη.

«Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή, λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της Κυβέρνησης επέστρεψαν. Επιχειρούν και πάλι εξαπάτηση» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Τους θυμίζουμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε: – Ανάπτυξη 2,9%, ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3% – Μείωση της ανεργίας στο 23,2%, ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7% – Μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του Α.Ε.Π., ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του Α.Ε.Π. Συμπέρασμα: Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά. Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες» συμπληρώνει ο κ. Κουμουτσάκος.

«Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία αποκαλύπτουν τα πραγματικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Μετέτρεψαν σε ύφεση, τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη (6% αθροιστικά για την διετία 2015/2016), αποτρέποντας και την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας.

»Οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του χρέους, σε μείωση των επενδύσεων. Εφέτος καθυστέρησαν την αξιολόγηση εντείνοντας την αβεβαιότητα και τώρα στέλνουν νέους δυσβάστακτους λογαριασμούς (συνολικά 12,5 δις) στους πολίτες. Τουλάχιστον λίγη ντροπή. Ας μη πανηγυρίζουν οι της Κυβέρνησης, γιατί δεν επήλθε η απόλυτη καταστροφή.

»Γιατί τα θεμέλια που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία,την βοήθησαν τουλάχιστον να αντέξει στοιχειωδώς. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να συνειδητοποιήσουν το ποσό πολύ βλάπτουν την Ελλάδα και τον λαό μας; Μαθητευόμενοι και ανίκανοι μάγοι που ότι αγγίζουν γίνεται κάρβουνο» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Για «παραφωνία» που δείχνει «πολιτικό αδιέξοδο», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης ασκώντας δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τη στάση του σε αντίθεση με τη στήριξη που όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιδεικνύουν προς τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως «την ώρα που όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να επενδύει στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης». «Αυτή η παραφωνία δείχνει πολιτικό αδιέξοδο», σημειώνουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024