Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εβδομάδα-φωτιά για τη διαπραγμάτευση, «αργή πρόοδος»

Εβδομάδα-φωτιά για τη διαπραγμάτευση, «αργή πρόοδος»

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τη διαπραγμάτευση με την δημοσίευση των εκτιμήσεων της Eurostat την Τρίτη, η οποία θα κορυφωθεί με το Eurogroup της 9ης Μαΐου. Με συμφωνία να έχει επιτευχθεί σε αρκετά σημεία, αγκάθι παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μηχανισμό αυτόματης διόρθρωσης. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για «αργή πρόοδο», αμφισβητώντας το ενδεχόμενο συμφωνίας την επόμενη Δευτέρα.

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τη διαπραγμάτευση με την δημοσίευση των εκτιμήσεων της Eurostat την Τρίτη, η οποία θα κορυφωθεί με το Eurogroup της 9ης Μαΐου. Με συμφωνία να έχει επιτευχθεί σε αρκετά σημεία, αγκάθι παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μηχανισμό αυτόματης διόρθρωσης.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για «αργή πρόοδο», αμφισβητώντας το ενδεχόμενο συμφωνίας την επόμενη Δευτέρα.

Δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα αναφέρουν πως το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων και εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει ακόμη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.

«Κάνουμε αργή πρόοδο, δεν θα περίμενα οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου» ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς, θα χρειαστούν ακόμη κάποιες εβδομάδες» ανέφερε.

Ο αξιωματούχος είπε πως θα «ήταν προτιμότερο» οι διαπραγματεύσεις να κλείσουν πριν το βρετανικό δημοψήφισμα (στις 23 Ιουνίου) ώστε να αποφευχθεί γενικότερη «ατμόσφαιρα», όμως καθώς η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση στα μέσα Ιουλίου, «δεν υπάρχει αίσθηση έντονου επείγοντος».

Ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκής πλευράς για το ζήτημα του χρέους.

Την Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, ενώ την Τετάρτη του Πάσχα, ενδεχομένως, να γίνει και η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

«Αγκάθι» της διαπραγμάτευσης τα προληπτικά μέτρα που έχει ζητήσει να εφαρμοστούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης, ενώ οι δανειστές φέρονται ότι έχουν ζητήσει σαφή προσδιορισμό των μέτρων που θα ληφθούν για να επιτευχθεί αυτή η διόρθωση, εφόσον χρειαστεί.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει ότι τα προληπτικά μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από τη Βουλή και σημειώνουν ότι στο Eurogroup θα τεθούν ως «πακέτο» το χρέος και ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024