Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
S&P: Υποβάθμιση της Βρετανίας εάν ψηφιστεί η αποχώρηση από ΕΕ

S&P: Υποβάθμιση της Βρετανίας εάν ψηφιστεί η αποχώρηση από ΕΕ

Προειδοποίηση ότι η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον Independent δείχνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα κριθεί στο νήμα.

Προειδοποίηση ότι η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, στο επικείμενο δημοψήφισμα, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο S&P εκτιμά ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο κίνδυνος ενός Brexit θεωρείται αρνητικός για τη φερεγγυότητα της Βρετανίας.

Ο S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη Βρετανία στη βαθμίδα «ΑΑΑ». Η προοπτική της χώρας όμως παραμένει αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Η αρνητική προοπτική εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ (…) είναι πιθανόν να κριθεί οριακά» και το αποτέλεσμά του να είναι υπέρ της αποχώρησης, ανέφερε ο οίκος. «Η διατήρηση της βαθμίδας (του «ΑΑΑ») αντικατοπτρίζει την υπόθεσή μας ότι, με μικρή πλειοψηφία, το δημοψήφισμα θα κρίνει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

50-50 τα ποσοστά

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας ORB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Independent δείχνει ότι τόσο η εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όσο και εκείνη υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση συγκεντρώνουν ακριβώς 50% των προθέσεων ψήφου.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης πως η ισορροπία μεταβάλλεται ελαφρά υπέρ του στρατοπέδου των υποστηρικτών της αποχώρησης από την ΕΕ, εάν συνυπολογιστεί ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως σκοπεύουν να ψηφίσουν οπωσδήποτε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Συνυπολογιζόμενου αυτού του στοιχείου, η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προηγείται με 51% ενώ εκείνη υπέρ της παραμονής βλέπει το ποσοστό της να περιορίζεται στο 49%, σύμφωνα με την ORB.

Οι υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, της οποίας ηγείται ο συντηρητικός βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έτρεφαν ελπίδες πως το μήνυμα Ομπάμα κατά της αποχώρησης από την ΕΕ θα τους βοηθούσε.

Ο Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει για την Ουάσινγκτον η Βρετανία να παραμείνει μια φωνή με επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί στο «τέλος της ουράς» των κρατών τα οποία διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον σε περίπτωση που εγκαταλείψει την Ένωση.

Σύμφωνα με την ORB, το 66% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν αρνητικά στην ερώτηση εάν η τοποθέτηση του Ομπάμα σήμανε πως είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Μόλις το 23% απάντησε θετικά.

Εκπρόσωπος της ORB ανέφερε ότι το συνολικό, μη προσαρμοσμένο ποσοστό 50-50% των προθέσεων ψήφου μπορεί να συγκριθεί με το προβάδισμα 51-49% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο σε δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024