Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία λόγω προσφυγικού

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία λόγω προσφυγικού

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας ΙΑΒ, η έλευση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την περασμένη χρονιά στη Γερμανία, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός αξιοσημείωτου πενταψήφιου αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας στην οποία υπάγεται το ινστιτούτο, σε αρκετούς κλάδους πολλές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν, με τον αριθμό των σχετικών ανοιχτών θέσεων να είναι υψηλός.

Μεγάλη ζήτηση στον κατασκευαστικό κλάδο

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των προσωρινών διαθέσιμων στοιχείων, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

Εξίσου μεγάλη είναι η ζήτηση φιλόλογων και προσωπικού ασφαλείας ενώ χιλιάδες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν και σε κλάδους της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Εντούτοις οι ερευνητές τονίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να μεταφραστούν εξ ολοκλήρου σε κέρδος για την απασχόληση, δεδομένου ότι πολλές «νέες» θέσεις ενδεχομένως να καλύφθηκαν με προσωπικό που απασχολούνταν ήδη σε άλλους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για την οποία διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται στην παρούσα φάση από τους πρόσφυγες.

Οι μικρομεσαίοι δίνουν όμως πραγματική μάχη για να βρουν κατάλληλο προσωπικό. Βιομηχανικοί και εμπορικοί σύνδεσμοι έχουν δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση προσφύγων.

Χρονοβόρα διαδικασία η ενσωμάτωση των προσφύγων

Στο «Βαρόμετρο των Μικρομεσαίων» του Φεβρουαρίου, η συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young υπογράμμιζε ότι το 62% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καλύψουν κενές θέσεις ενώ το 49% απορρίπτει για τον λόγο αυτό την ανάληψη νέων εργολαβιών.

Και το ινστιτούτο ΙΑΒ όμως εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικό ως προς την απορρόφηση των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Η εμπειρία δείχνει ότι η ένταξη των μεταναστών απαιτεί χρόνο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μόλις το 20% των ικανών προς εργασία προσφύγων βρίσκουν δουλειά τον πρώτο χρόνο της παραμονής τους στη χώρα, μετά από πέντε χρόνια το 50% ενώ μόλις μετά από 15 χρόνια το ποσοστό απασχόλησης αφορά και τους υπόλοιπους μετανάστες.

Spiegel.de, Κώστας Συμεωνίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024