Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΕΒ: Τα εφεδρικά μέτρα που ζητά το κουαρτέτο θα δώσουν τη χαριστική βολή

ΣΕΒ: Τα εφεδρικά μέτρα που ζητά το κουαρτέτο θα δώσουν τη χαριστική βολή

Καμπανάκι κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά ο ΣΕΒ, ζητώντας αλλαγή πλεύσης. Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις λέει ότι φέρνουν μνήμες του εφιαλτικού α' εξαμήνου 2015. Θεωρείται βέβαιο ότι η οικονομία εισέρχεται σε νέα υφεσιακή φάση, σημειώνει, με τα νέα μέτρα να απειλούν με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία. Ασκεί δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην τρόικα που «μυωπικά εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία».

Καμπανάκι κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ζητώντας αλλαγή πλεύσης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις λέει ότι φέρνουν μνήμες του εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Θεωρείται βέβαιο ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση, προειδοποιεί, με τα νέα μέτρα να απειλούν με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία.

Ασκεί δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην τρόικα «που μυωπικά εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία».

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, «με τη συζήτηση στη Βουλή του νέου φορολογικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, που ξεκίνησε την τρέχουσα εβδομάδα των Παθών, προστίθενται νέα επεισόδια στη διαρκώς αναβαλλόμενη ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου.

» Η αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δυνητικής εφαρμογής, ύψους μέχρι και 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2018, προκαλούν τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία και φέρνουν μνήμες του εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου του 2015».

Παράλληλα, συνεχίζει ο ΣΕΒ, «φαίνεται να στενεύουν και τα χρηματοδοτικά περιθώρια εν όψει των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που κορυφώνονται τον Ιούλιο του 2015, όπως υποδηλώνει η συγκέντρωση των αποθεματικών δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος.»

» Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση, με ένα μίγμα πολιτικής που στηρίζεται σε υπερβολική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων στην τρέχουσα περίοδο, έτσι ώστε η αναγκαία, αν και μη ορθολογικά σχεδιασμένη, περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών να διολισθήσει προς το μέλλον».

«Χωρίς να λαμβάνονται μέτρα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και περιστολής της φοροδιαφυγής, το μίγμα αυτό των μέτρων είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία. Η επιμονή της κυβέρνησης στην αύξηση φόρων αντί της περιστολής δαπανών και ο υφεσιακός αντίκτυπος που θα έχουν στην οικονομία, οδηγεί μυωπικά την Τρόικα να εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία.

» Χωρίς την άμεση αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι προδιαγεγραμμένη, και η καθήλωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα απολύτως προβλέψιμη» τονίζει ο ΣΕΒ.

Το λάθος μείγμα

Ασκώντας κριτική στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε φορολογία και Ασφαλιστικό ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «το φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, ακόμα περισσότερο μετά τις προτεινόμενες αλλαγές, εξακολουθεί να αποθαρρύνει, με εμπόδια και υπερφορολόγηση, την έντιμη και παραγωγική εργασία, την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα θα συνεχίσει να προσφέρει για πολλούς παροχές που δεν έχουν σχέση με τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την προστασία των πραγματικά αδύναμων.»

» Είναι αλήθεια ότι στα χρόνια της κρίσης οι στρεβλώσεις αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ με θάρρος και αποτελεσματικότητα. Αντίθετα, ενισχύθηκαν την ώρα που η χρηματοδοτική ασφυξία, ο κίνδυνος χώρας και οι φόροι στην παραγωγή υπέρ-αντιστάθμιζαν το όποιο όφελος των λίγων μεταρρυθμίσεων, που με παλινωδίες, αντιστάσεις και πολλές εκπτώσεις εφαρμόστηκαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνει ο ΣΕΒ, είναι ότι παρόλο που οι – ήδη χαμηλοί – μισθοί στην παραγωγική οικονομία υποχώρησαν και άλλο και το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, για παράδειγμα στη μεταποίηση, επανήλθε σε επίπεδα χαμηλότερα της προ ευρώ εποχής, ούτε πολλές επενδύσεις ήρθανε στη χώρα, ούτε ραγδαία ανάπτυξη είδαμε.

Έτσι, προσθέτει, στο έβδομο έτος της κρίσης η αναλογία ανάμεσα στο ενεργό και στο μη ενεργό, στην αγορά εργασίας, τμήμα του πληθυσμού έχει χειροτερέψει δραματικά, παρόλο που όλοι έχουν γίνει πολύ πιο φτωχοί, καθώς η συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα προχωρούσε ταχύτερα από τη συρρίκνωση των δαπανών του κράτους με αποτέλεσμα τη συνεχή ανάγκη λήψης νέων, εξοντωτικών για την παραγωγική βάση, μέτρων.

Αυτή η κατάσταση βρίσκεται πίσω από την αδυναμία επίλυσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών, τη συνεπακόλουθη έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει δεν φέρνουν ποτέ τις προσδοκώμενες επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνεται στο οικονομικό δελτίο.

«Το μάθημα της τελευταίας 7ετίας συνεπώς είναι ότι η συνεχής αύξηση των φορολογικών βαρών σε όσους εργάζονται παραγωγικά στην Ελλάδα τελικά χειροτερεύει τα πράγματα για όλους. Μάλιστα, πλέον τα χειροτερεύει στον βαθμό που η ικανότητα του κοινωνικού κράτους να προσφέρει τα βασικά σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη αμφισβητείται» τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

«Στο πλαίσιο αυτό θα περίμενε κανείς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές να τα καταφέρουν καλύτερα αυτή τη φορά από το:

– Να τιμωρήσουν για άλλη μια φορά με αυξημένους φόρους όσους ακόμα επιχειρούν και εργάζονται παραγωγικά στη χώρα μας.

– Να προστατέψουν για άλλη μια φορά ειδικά τους πρόωρους συνταξιούχους με μεγάλες συντάξεις εις βάρος των νέων που εργάζονται και που σε αντίθεση με τους πρώτους έχουν λόγω ηλικίας την ευκαιρία να «ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους» και να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις τάξεις όσων μένουν στη χώρα για να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Αντίθετα, θα περίμενε κανείς μια γενναία απόφαση ώστε:

– Η υπέρμετρη φορολόγηση όσων εργάζονται παραγωγικά και συνεισφέρουν τα περισσότερα στα κρατικά έσοδα να εκλογικευτεί, ώστε να έχουν κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα και να εργαστούν για να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, συνεισφέροντας στα δημόσια έσοδα όχι πρόσκαιρα μέσω αυξημένων συντελεστών, αλλά διαχρονικά με υγιή τρόπο μέσω της μεγέθυνσης της φορολογητέας ύλης.

– Να γίνει μια εκλογίκευση των αδιακρίτως εφαρμοζόμενων και παράλογα υψηλών, για χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της κοινωνικής κατάρρευσης, φορολογικών προνομίων (θυμίζουμε ότι το οριζόντιο αφορολόγητο όπως ισχύει «κοστίζει» περί τα €6,5 δισ. το χρόνο). Οι ενισχύσεις αυτές πρέπει να προσφέρονται στοχευόμενα σε εκείνους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη λόγω πολύ χαμηλού εισοδήματος, οικογενειακής κατάστασης ή μεγάλης ηλικίας.

– Την εκλογίκευση των φόρων στην παραγωγή, την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα κέρδη, ώστε να ενθαρρυνθεί η εισροή επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγής και η ενίσχυση των εξαγωγών, τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα για να ανακάμψει».

Μεγάλο στοίχημα τα έσοδα από τον τουρισμό

Η επίδοση των εξαγωγών συνεχίζει να είναι συμβατή με τη διατήρηση εύθραυστων ισορροπιών στην οικονομία, ενώ είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία του τουρισμού αν και οι πρώτες ενδείξεις από τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης δεν είναι ενθαρρυντικές, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού θα είναι, βέβαια, η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, και ο βαθμός στον οποίο, σε καθεστώς capital controls, αυτά τα έσοδα θα εισρεύσουν στη χώρα και θα τονώσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αναγκαία η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης

Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση του κράτους δικαίου, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τελικά την προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Στη χώρα μας, προσθέτει, έχουν γίνει αρκετές προσπάθεις εξορθολογισμού της λειτουργίας των δικαστηρίων και περιορισμού της δικαστικής ύλης, με σειρά νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν και τη σταδιακή εισαγωγή υποδομών που επιτρέπουν την ηλεκτρονική διακίνηση της πληροφορίας και διαχείριση των υποθέσεων.

Παραμένουν ωστόσο σημαντικά κενά τόσο στην ανάπτυξη και αξιοποίηση αυτών των συστημάτων όσο και σε θέματα εκπαίδευσης και, κυρίως, βελτίωσης της διοίκησης ώστε οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών να οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα, σημειώνει.

«Και βεβαίως η κακή νομοθέτηση και η «δικομανία» του ίδιου του ελληνικού δημοσίου δυσχεραίνουν σημαντικά τη δικαστική κρίση λόγω πχ της έλλειψης κωδικοποίησης, των πολλών διάσπαρτων και αντικροούμενων διατάξεων, των διαρκών παρατάσεων παραγραφής που διατηρούν αδικαιολόγητα στη ζωή εκκρεμείς υποθέσεις, και της άσκοπης χρήσης ένδικων μέσων από το ΝΣΚ.»

» Επιπλέον εντοπίζονται σημαντικά κενά στη διαφάνεια, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο σύνολο της νομολογίας όλων των βαθμίδων, καθώς και στην προώθηση των επιλογών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Όλα αυτά βέβαια έχουν νόημα σε μια χώρα στην οποία λειτουργούν τα δικαστήρια, καθώς η Ελλάδα, εδώ και μήνες κατά τους οποίους απεργούν οι δικηγόροι, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία χωρών! » καταλήγει ο ΣΕΒ.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024