Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο

Ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο

Διακόπηκαν ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου οι επικεφαλής του κουαρτέτου να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους. Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η νομική μορφή των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν αργότερα εντός της ημέρας ή το πρωί της Μ.Τετάρτης, αλλά ακόμα παραμένει στον αέρα το έκτακτο Eurogroup της Μ.Πέμπτης.

Διακόπηκαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Μ.Τρίτης οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου οι επικεφαλής του κουαρτέτου να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους.

Οι συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν αργότερα εντός της ημέρας ή το πρωί της Μ.Τετάρτης, αλλά ακόμα παραμένει αβέβαιο αν θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μ.Πέμπτη.

Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η νομική μορφή των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Με την ελληνική πρόταση ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup: Να είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Η κυβέρνηση θεωρεί εξάλλου ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί. Έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ. ευρώ.

Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ΝΔ για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Η ΝΔ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της, χαρακτηρίζει μνημείο χονδροειδούς προπαγάνδας το non paper του Μαξίμου για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η Συγγρού λέει πως είναι άκρως παραπλανητικό και άκρως αποκαλυπτικό.

«Ακρως παραπλανητικό όσον αφορά:

• Στις συντάξεις που λέει ότι προστατεύει ενώ τις συρρικνώνει από 10% έως 35%

• Στο αφορολόγητο που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν στις 12.000 ευρώ για να το συρρικνώσει και αυτό στις 9.091 ευρώ

• Στη δήθεν προστασία των αδυνάμων όταν τους περιφρονεί και τους εμπαίζει με δραματικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις και ιδιαίτερα στις προσωρινές, στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, άμεσους και έμμεσους φόρους.

Άκρως αποκαλυπτικό όταν αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι η δήθεν «κόκκινη γραμμή», αφού πρώτα εξαφανίστηκε, κατέληξε «θηλιά» για την οικονομία και τους ‘Έλληνες», σημειώνει η ΝΔ και αναφέρει ότι οι πολίτες με τον ένα ή το άλλο τρόπο, δεν θα πληρώσουν 5,4 δις ευρώ αλλά 9 δις ευρώ.

«Είναι το ‘’δώρο» του επιπλέον λογαριασμού των 3,6 δισ. ευρώ που έφερε ο κ. Τσακαλώτος από την Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα ‘’σαρώνουν» τα διαθέσιμα από παντού. Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα συνεχίζεται ο Γολγοθάς της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωσή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024