Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό όρους τα επιπλέον μέτρα διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές

Υπό όρους τα επιπλέον μέτρα διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές

Επιβεβαιώνει επί της ουσίας η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν «εάν και μόνο εάν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018». Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, επιπλέον, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση και η τελική θέση θα εξαρτηθεί από το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι, δηλαδή εάν θα συμπεριλαμβάνεται η ελάφρυνση του χρέους.

Επιβεβαιώνει επί της ουσίας η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας παράλληλα υπό ποιους όρους θα γίνει δεκτή από την Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν «εάν και μόνο εάν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% το 2018» και κατά αναλογία του ποσοστού που δεν θα έχει καλυφθεί.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση και η τελική θέση θα εξαρτηθεί από το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι, δηλαδή εάν θα συμπεριλαμβάνεται η ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα, μετά το πέρας των επαφών του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας τα τελευταία 24ωρα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όπως έγινε φανερό όλες οι πλευρές συμφωνούν να υπάρξει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018.

Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ».

Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024