Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Nέα συνάντηση με το κουαρτέτο, στενεύουν τα περιθώρια

Nέα συνάντηση με το κουαρτέτο, στενεύουν τα περιθώρια

Με καθυστέρηση, σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί, ξεκίνησε στις 19:30 η νέα συνάντηση του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας. Τα αγκάθια παραμένουν σε δημοσιονομικό, Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, ενώ τα περιθώρια στενεύουν, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι μέχρι αύριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση...

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά, ξεκίνησε στις 19:30 περίπου η νέα συνάντηση του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και όχι σε εμπλοκή ξεκαθάρισαν κυβερνητικές πηγές, καθησυχάζοντας μια και η κόντρα ελληνικής κυβέρνησης με ΔΝΤ τουλάχιστον σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργός Λαγκάρντ) καλά κρατεί.

Τα αγκάθια παραμένουν σε δημοσιονομικό, Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με την κυβέρνηση να έχει πει πολλές φορές ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι αύριο, Τρίτη, οπότε οι αναχωρούν οι επικεφαλής των θεσμών για τις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Απώτερος στόχος να έχουν συνταχθεί τα δύο κείμενα συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και ως «όπλο» ώστε να πιέσει για ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, η οποία αναμένεται να ανοίξει στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα μάλλον οδεύουν προς νέα ολονυκτία συζητήσεων, με υπουργούς να περνούν την πόρτα του Hilton τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσήλθε λίγο μετά τις 22:30. «Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε προσερχόμενος.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, με τη μεγαλύτερη απόσταση να παρατηρείται ακόμη στο θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο άλλωστε επιστρατεύτηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις.

«Έχουμε φθάσει κοντά» ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία».

Αντίθετα, για το φορολογικό η κυβέρνηση μιλά για ένα βήμα πριν τη συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες.

Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες, ούτε συμφωνούν ότι το ύψος του αφορολόγητου έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις θέσεις της κυβέρνησης να παραμένουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες, ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) όπως και με τον ΑΔΜΗΕ έχουν κλείσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024