Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πρώτο κείμενο συμφωνίας» με το κουαρτέτο επιδιώκει η κυβέρνηση

«Πρώτο κείμενο συμφωνίας» με το κουαρτέτο επιδιώκει η κυβέρνηση

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες συζητείται στη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο. Στο κείμενο θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play). Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ώστε να πιάσει τον στόχο της 22ας Απριλίου, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες θέλουν το πακέτο των έμμεσων φόρων να είναι βαρύ και επώδυνο.

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες συζητείται στη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως σημειώνουν με νόημα πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως προσθέτουν παράγοντες από την πλευρά των θεσμών, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανακοίνωσης.

Σε αυτή θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία προκειμένου να πιάσει τον στόχο της επίτευξης τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες θέλουν το πακέτο των -ούτως ή άλλως άδικων- έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ να είναι βαρύ και επώδυνο.

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν λάβει και μελετούν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το φοροπακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ με το οποίο κλείνει ο λογαριασμός των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που απαιτείται για να μην εμφανίζεται δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018.

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το από πού θα αντληθούν αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ και ποια αγαθά και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους είναι πολλές, ενίοτε δε τρομακτικές, προφανώς γιατί από το τραπέζι του οικονομικού επιτελείου πέρασε κάθε τομέας που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα.

Αν και προς το παρόν επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα, εκτός βέβαια από το ύψος των μέτρων που απαιτούνται δηλ το 1,8 δισ. ευρώ, οι ιδέες που παραμένουν στο τραπέζι προς μελέτη και έγκριση φέρονται να είναι:

  • αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, το ντίζελ και το φυσικό αέριο
  • αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα
  • αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά
  • αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων το οποίο θα υπολογίζεται με την εμπορική αξία του οχήματος. Επίσης προτείνεται αύξηση φορολογίας στα μεταχειρισμένα οχήματα.
  • αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία κατά πέντε λεπτά ανά συνδρομητή
  • επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση
  • τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τα «αστέρια»
  • αντικατάσταση του τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ με άλλους φόρους στα τυχερά παιχνίδια

Στις ιδέες που φαίνεται να εγκαταλείπονται λόγω της απόρριψής τους από τους θεσμούς είναι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, χαρτί που η κυβέρνηση έχει ρίξει πολλές φορές στο τραπέζι.

Αντίθετα, στα ισχυρά «όπλα» της κυβέρνησης απέναντι στην απαίτηση των δανειστών για μέτρα με σίγουρο, μετρήσιμο και άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι η πρόταση για νέες παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τα ακίνητα.

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και περικοπή δαπανών του Δημοσίου:

  • μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ -αντί 500 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός, με την κυβέρνηση να επικαλείται την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσφυγική κρίση
  • αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, προκειμένου να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024