Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Κούρεμα του χρέους ίσως να μην είναι στην ατζέντα

Σταθάκης: Κούρεμα του χρέους ίσως να μην είναι στην ατζέντα

Την άποψη ότι η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην κρίση του και θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών για την αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Την άποψη ότι η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην κρίση του και θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών για την αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel. Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι ίσως το κούρεμα να μην είναι στην ατζέντα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι κατά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού «ο ρόλος του ΔΝΤ είναι εκείνος του τεχνικού συμβούλου».

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «πρώτα να κλείσουν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των χρεών μας. Ανάλογα με την έκβαση αυτών των συζητήσεων η απόφαση για το αν θα παραμείνει ή όχι θα είναι στην κρίση του ΔΝΤ».

Στο ερώτημα αν είναι αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο έλληνας υπουργός είπε στη γερμανική εφημερίδα ότι «υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις οι οποίες πρέπει να συζητηθούν. Ενδεχομένως το κούρεμα να μην βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά υπάρχουν μια σειρά από δυνατότητες με τις οποίες μπορεί να καταστήσει κανείς το χρέος βιώσιμο. Όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται αυτή τη στιγμή για πιθανές λύσεις, οι οποίες αφενός να βοηθήσουν σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αφετέρου να γίνουν αποδεκτές από όλα τα μέρη. Σε αυτές συγκαταλέγονται η χρονική διάρκεια μεμονωμένων δανείων και οι προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων, το ύψος των επιτοκίων, η η προσαρμογή του ύψους των ποσών επιστροφής ανάλογα με την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, στο δεύτερο μισό αυτού του έτους. Πρόσθεσε δε ότι «αν και η Κομισιόν εκτιμά πως θα υπάρχει μια ελαφρά ύφεση, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη».

Στο ερώτημα για το πότε υπολογίζει ότι θα κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι ελληνική κυβέρνηση εργάζεται, ώστε «να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος Απριλίου».

Επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να μην γίνουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και η «επιδίωξη της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό». Εκανε επίσης λόγο για τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλεται από την αρχή του έτους, σε συνεννόηση με τους πιστωτές, η οποία προβλέπει βοήθεια για τους ασθενέστερους των οποίων ο μισθός είναι κατώτερος του βασικού.

Τσακαλώτος: Πρέπει να πάρουμε «κάτι» για το χρέος

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα, και πάρουμε κάτι για το χρέος, και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση έως τις 10 – 12 Απριλίου, «ώστε να πάμε μετά στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ [όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό χρέος] και στο Eurogroup στις 22 Απριλίου ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο».

Σε ερώτημα για το χρέος, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση πρέπει να μας δώσουν «κάτι για το χρέος».

Επισήμανε ότι το χρέος «θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα (από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024