Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Ζητάμε μόνο τα αναγκαία μέτρα για σωστή εφαρμογή του μνημονίου

Κομισιόν: Ζητάμε μόνο τα αναγκαία μέτρα για σωστή εφαρμογή του μνημονίου

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν από την Ελλάδα τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το άρθρο του Τόμσεν, που έκανε λόγο για ανάγκη επιπλέον μέτρων έως 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, αλλά και σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους. Την ίδια στιγμή πάντως ο Ντομπρόβσκις σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν από την Ελλάδα τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του Πολ Τόμσεν που έκανε λόγο για ανάγκη επιπλέον μέτρων έως 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, αλλά και σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία και η περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε:

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους.

»Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Ωστόσο, η δήλωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφίσημη δεδομένου ότι ο Τόμσεν υποστηρίζει ότι ο λόγος που πιστεύει ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα 7,2 – 9 δισ. ευρώ έως το 2018 είναι ακριβώς για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου και «να βγαίνουν τα νούμερα», αφήνοντας μάλιστα αιχμές εναντίον των εταίρων της Ελλάδας για τις προβλέψεις του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

«Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Π.Τόμσεν.

Προς επίρρωση της παραπάνω υποψίας για την αμήχανη και σίγουρα όχι ξεκάθαρη θέση της Κομισιόν είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντρομπρόβσκις που υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο κ. Ντομπρόβσκις προσεκτικός και αποφεύγοντας να διαταράξει τη σχέση με το ΔΝΤ αλλά και να αποκαλύψει αν στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για σχετική «χαλάρωση» της πίεσης στην Ελλάδας δεδομένων και των νέων συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο προσφυγικό, είπε:

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Α.Τ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024