Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι «κίτρινες» κάρτες για την αξιολόγηση στο Eurogroup

Οι «κίτρινες» κάρτες για την αξιολόγηση στο Eurogroup

Το μήνυμα, ότι είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι η ταχύτητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρόκειται να εκπέμψει προς την Αθήνα το Eurogroup, την Πέμπτη. Αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, να διευκρινιστούν οι ενστάσεις που υπάρχουν και να ξεκαθαριστεί η εικόνα ως προς το τι περιμένουν οι δανειστές από την κυβέρνηση.

Το μήνυμα, ότι είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι η ταχύτητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ενδιαφέρει τους εταίρους στην Ευρωζώνη, πρόκειται να εκπέμψει προς την Αθήνα το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, να διευκρινιστούν οι ενστάσεις που υπάρχουν και να ξεκαθαριστεί η εικόνα ως προς το τι περιμένουν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με Τα Νέα, όπως ανέφερε χθες προς τους δημοσιογράφους παράγοντας της ευρωζώνης, τα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα δεν είναι πλέον τεχνικής υφής αλλά πολιτικής βούλησης.

Τόνισε, δε, ότι από τις ως σήμερα επαφές του με την Ελλάδα δεν είναι βέβαιος πως όλοι οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμφώνησε η Ελλάδα με τους δανειστές της στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «ναι μεν για την ελληνική οικονομία είναι επείγουσα η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, πλην όμως για τις περισσότερες χωρες της ευρωζώνης μετρά περισσότερο η «ποιότητα» της συμφωνίας που θα επιτευχθεί για το κλείσιμο της εν εξελίξει αξιολόγησης και λιγότερο ο χρόνος που αυτή θα επιτευχθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, στο αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξουν καθοριστικού χαρακτήρα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Το κουαρτέτο πρόκειται να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα χαρακτηρίσουν απογοητευτικά αλλά ούτε και επαρκή.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, αναμένεται να επισημάνουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσοστό αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτούνται από τον δημόσιο τομέα καθώς και οι ηλικίες συνταξιοδότησης. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας ούτως ώστε να αυξηθούν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Επιπλέον, στο Eurogroup αναμένεται να επισημανθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι και η έναρξη της λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και η ολοκλήρωση της στελέχωσης αλλά και της προικοδότησής του.

Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη λεγόμενη «αποπολιτικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης, με άλλα λόγια ο περιορισμός της ευνοιοκρατίας και γενικότερα του πελατειακού κράτους στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024