Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για 2η θητεία στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για 2η θητεία στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη σημαντικών διεθνών παραγόντων.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη σημαντικών διεθνών παραγόντων.

«Ναι, είμαι υποψήφια για δεύτερη θητεία» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μία ημέρα μετά την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης της θέσης του επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Η πρώτη πενταετής θητεία της Λαγκάρντ λήγει στις 5 Ιουλίου, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ Αλεξέι Μόζιν δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής έως τις αρχές Μαρτίου.

«Προς το συμφέρον της χώρας μου»

Η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας μπορεί ωστόσο να αντιμετωπίσει προβλήματα μετά την απόφαση, τον Δεκέμβριο, για την παραπομπή της ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για «αμέλεια» στην υπόθεση διαιτησίας υπέρ του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για την πώληση της Adidas από την Credit Lyonnais.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «ενήργησε προς το συμφέρον του κράτους, σύμφωνα με το νόμο».

Παρά την υπόθεση αυτή, η Λαγκάρντ έλαβε ωστόσο τον Δεκέμβριο την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ το οποίο εξέφρασε την «πεποίθησή του» για την ικανότητά της να εκτελεί τα καθήκοντά της, παρά την ύπαρξη του θέματος αυτού με τη δικαιοσύνη.

Η τελική απόφαση για την υποψηφιότητά της θα ληφθεί έως τις αρχές Μαρτίου στη βάση της συναίνεσης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το όργανο της διοίκησης του ΔΝΤ το οποίο αριθμεί 24 μέλη που εκπροσωπούν 188 κράτη μέλη.

Ο άγραφος κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ανατίθεται σε Ευρωπαίο καθιστά ελάχιστα πιθανή μια υποψηφιότητα που προωθείται από χώρα με αναδυόμενη οικονομία.

Με την προοπτική μιας νέας θητείας, η Λαγκάρντ θα μπορεί να επικαλεστεί έναν απολογισμό μάλλον κολακευτικό στο ΔΝΤ, καθώς ενίσχυσε τη δημόσια εικόνα του και άρσιχε μια σημαντική μεταρρύθμιση για τον τρόπο διοίκησής του.

Επί της θητείας της, το ΔΝΤ δεν κατάφερε, ωστόσο, να αποτρέψει τη μεγαλύτερη παράλειψη καταβολής δόσης στην ιστορία του με την Ελλάδα και κατηγορήθηκε για πολιτική χειραγώγηση προσφέροντας την υποστήριξή του στην Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024