Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη στο Ποτάμι

Σκληρή απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη στο Ποτάμι

Με σκληρές και ειρωνικές δηλώσεις κατά του επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρου Θεοδωράκη και αιχμές κατά του νέου πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης στην κριτική που δέχεται για την εξαίρεση του δημοσίων έργων από το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης.

Με σκληρές και ειρωνικές δηλώσεις κατά του επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρου Θεοδωράκη και αιχμές κατά του νέου πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης στην κριτική που δέχεται για την εξαίρεση δημοσίων έργων από το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης.

Ο κ. Σπίρτζης μιλά για «λαϊκισμό του κ. Σ. Θεοδωράκη και των νεοφιλελεύθερων συνοδοιπόρων του» και σημειώνει ότι «περιμένουμε από Δευτέρα στο υπουργείο τους 15 «τζίνιους» δημόσιους υπάλληλους του κ. Θεοδωράκη».

«Για να καταλάβουν οι ίδιοι και ο πολιτικός αρχηγός τους την πελώρια άγνοια τους, για το τι είναι και πως προετοιμάζεται η ένταξη των δημοσίων έργων και μελετών στο εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων.

Να φέρουν μαζί τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
α) δελτίο αξιολόγησης ρουσφετολογικού τύπου, Κυριάκου Μητσοτάκη,
β) πτυχίο πολιτικού θράσους, λαϊκισμού, απαξίωσης και λοιδορίας του ελληνικού δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων,
γ) πιστοποιητικό ενεργούς δράσης στη διαπλοκή,
δ) αποδεικτικό προϋπηρεσίας σε πολιτικό μπακάλικο (δεκτό και από «ντελικατέσεν»)» αναφέρει ο κ. Σπίρτζης.

«Και κάτι ακόμη: Εμείς είμαστε κατά των εξυπηρετήσεων και υπέρ της αμειβόμενης εργασίας. Θα πληρωθούν κανονικά! Αν θέλουν δωρεάν εργασία, ας την αναζητήσουν στα «γκουλάγκ» του νεοφιλελευθερισμού» σημειώνει.

«Το σύνθημα περί λαϊκισμού δόθηκε από την πρώτη στιγμή εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνέχεια δίνεται από τους νεοφιλελεύθερους λαϊκιστές των όμορων πολιτικών χώρων, μετά τους πανηγυρισμούς εκλογής του αρχηγού τους» συνεχίζει.

Για την εξαίρεση των δημοσίων έργων από το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης, ο κ. Σπίρτζης σημειώνει:

«Α. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει κατασκευαστεί και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για τα δημόσια έργα σε όλο το δημόσιο: Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιους Φορείς, Υπουργεία, πριν τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν.

Β. Σ΄ όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, σε όλον τον πλανήτη, απαιτείται δοκιμαστική λειτουργία και εκπαίδευση όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των στελεχών των εταιρειών, που συμμετέχουν. Απαιτείται επίσης δομή πληροφοριών προς τους πολίτες, τηλεφωνικό κέντρο και εκπαιδευμένοι υπάλληλοι για να δίνουν πληροφορίες.
Γ. Δε θα σταματήσουμε τα δημόσια έργα στη χώρα, μέσα στην κρίση, γιατί οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί της ΝΔ, Ποταμιού και συνοδοιπόρων είναι επιεικώς άσχετοι και ανεύθυνοι».

«Δουλέψαμε πολύ για να επανακινήσουμε ό,τι είχαν σταματήσει. Παλεύουμε για να βγουν πολλά νέα έργα σε όλη τη χώρα, για να βγούμε από την κρίση. Δεν το θέλουν, τους καταλαβαίνουμε και εμείς, και όλος ο ελληνικός λαός» καταλήγει ο υπουργός Υποδομών.

Στο μεταξύ, απάντηση για το ίδιο θέμα δίνει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) «προς άρση των εντυπώσεων σε βάρος των εργοληπτικών επιχειρήσεων που σχηματίστηκαν με αφορμή τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου».

«Το αίτημα της διαφάνειας και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην δημοπράτηση των δημόσιων έργων έχει θέσει ο εργοληπτικός κόσμος και ειδικότερα ο ΣΑΤΕ, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική εταιρική εργοληπτική επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένο και εμφατικό τρόπο από τον Απρίλιο του 2009» σημειώνει.

«Ως βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΑΤΕ υπογράμμισε εξαρχής την ανάγκη μετάβασης σε ηλεκτρονική μορφή όλων των φάσεων και πληροφοριών ενός έργου – σχεδιασμού-μελέτης, δημοπράτησης, ανάθεσης, εκτέλεσης, επίβλεψης της κατασκευής, αλλά και τήρησης της ταυτότητας του έργου, του Μητρώου Κατασκευαστών, όπως και του Παρατηρητηρίου Τιμών – και, μάλιστα, προσφέρθηκε, να συμβάλλει και με δικές του δυνάμεις, με δόκιμες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας που έχει καθορίσει η ΕΕ, στην κατά το δυνατόν ταχύτερη και λειτουργική ολοκλήρωση του συστήματος» αναφέρει ο ΣΑΤΕ.

Σύμφωνα με τους εργολήπτες, η υφιστάμενη πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ αντιμετωπίζει χαρακτηριστικά προβλήματα, όπως:

«Είναι δύσχρηστο και πεπαλαιωμένο με συνέπεια ν’ αποθαρρύνονται πολλοί επιχειρηματίες στη συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο σε κάθε διαγωνισμό οι αρμόδιοι προκρίνουν να κάνουν ειδικό σεμινάριο στους συμμετέχοντες!»

«Επίσης, ενώ το σύστημα είναι ηλεκτρονικό, απαιτείται από τους συμμετέχοντες να υποβάλλουν σε έντυπη μορφή εντός τριημέρου, όσα από τα δικαιολογητικά δεν έχουν συνταχθεί από τους ίδιους, αναιρώντας την ίδια την φύση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας!»

«Και εν τέλει, σε 5.600 ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς υπηρεσιών και προμηθειών από το 2014 έως σήμερα, να έχουν υποβληθεί μόλις 13.100 προσφορές, δηλαδή, 2,34 προσφορές ανά ηλεκτρονικό διαγωνισμό προμήθειας ή υπηρεσίας, όταν στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων που πραγματοποιούνται με τον κλασσικό τρόπο και όχι ηλεκτρονικά, προσέρχονται, ανά έργο, περισσότερες από 30 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο!» σημειώνει.

Για αυτούς τους λόγους, αναφέρει ο ΣΑΤΕ, είχε ζητήσει από τον Ιούλιο του 2015 την απαιτούμενη προσαρμογή του συστήματος.

«Οι διαγωνισμοί δημόσιων έργων διεκπεραιώνονται από ένα νομοθετικό πλαίσιο ιδιαίτερα σαφές, καθορισμένο και αυστηρό, εξασφαλίζοντας υψηλό ανταγωνισμό, απόδειξη του οποίου, σε σημαντικό βαθμό πέραν της αυξημένης συμμετοχής, είναι και οι υψηλές εκπτώσεις που προσφέρονται σε κάθε έργο.
Παρόλα αυτά, ο ΣΑΤΕ και γενικότερα ο εργοληπτικός κόσμος, έχει ζητήσει την συνολική και ουσιαστική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων, με προσαρμογή σε όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενσωμάτωση των πρόσφατων κοινοτικών οδηγιών και οπωσδήποτε την χρήση της πληροφορικής για μια σειρά παραμέτρους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα στην διεκπεραίωση των διαγωνισμών, αλλά και της κατασκευής, καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης απ’ όλους, όλων των φάσεων υλοποίησης και χρηματοδότησης των έργων» παρατηρούν οι εργολήπτες.

«Η αναμορφωμένη και κωδικοποιημένη νομοθεσία, όπως, επίσης, και όλες οι παράπλευρες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θα πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα ικανό σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ, ώστε ν’ αρχίσει να λειτουργεί ομαλά, δίχως τον κίνδυνο να «παγώσουν» οι διαγωνισμοί έργων και οπωσδήποτε έργων του ΕΣΠΑ, κίνδυνος υπαρκτός υπό την υφιστάμενη πλατφόρμα» σημειώνεται.

«Το έργο της αναμόρφωσης της νομοθεσίας, υπό το πρίσμα του ενοποιημένου θεσμικού πλαισίου για όλες τις δημόσιες συμβάσεις ξεκίνησε από τα τέλη του 2013, έκτοτε έχει περάσει από διάφορες φάσεις, στις οποίες ο ΣΑΤΕ συμμετέχει συστηματικά με την κατάθεση των απόψεών του και αναμένεται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο, ώστε να προωθηθεί στην Βουλή» επισημαίνει ο ΣΑΤΕ.

«Είναι προφανές ότι αδυναμίες της πλατφόρμας ηλεκτρονικής δημοπράτησης του ΕΣΗΔΗΣ υπαγόρευσαν την αναβολή της ηλεκτρονικής δημοπράτησης, όπως σαφώς γνωρίζει η αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όχι, όμως, και . . . εκπτώσεις σε ότι αφορά τη διαφάνεια και τον αυξημένο ανταγωνισμό στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, όπως άστοχα σημείωσαν ορισμένα ΜΜΕ, αποδίδοντας ευθύνες στον εργοληπτικό κόσμο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024