Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό: Σκληρή μάχη προμηνύουν οι διαφωνίες των θεσμών

Ασφαλιστικό: Σκληρή μάχη προμηνύουν οι διαφωνίες των θεσμών

Τις αντιδράσεις των θεσμών συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Αντίθετοι εμφανίζονται οι θεσμοί και στην επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση.

Τις αντιδράσεις των θεσμών συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στο ξήλωμα μιας μεταρρύθμισης, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην υιοθέτηση της οποίας οι ίδιοι πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια, κρίνοντας ότι το μέτρο δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, τονώνει την ανταγωνιστικότητά τους και δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της απασχόλησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι δανειστές και στις εναλλακτικές λύσεις που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ φέρονται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιρρήσεις των δανειστών ενδέχεται να καμφθούν αν ληφθούν άλλα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγές των δανειστών υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν εμμονή με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, ότι είναι ανοιχτοί να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και ότι η επιδιωκόμενη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των ωφελημάτων στα διάφορα Ταμεία, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Συνολικά, ο στόχος είναι εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από το ποσό αυτό το 1,1 δισ. ευρώ έχει εξευρεθεί μέσω της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, της αύξησης των εισφορών υπέρ υγείας και της εισφοράς επί των επικουρικών συντάξεων.

Επομένως, αναζητούνται άλλα 700 εκατ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων αναμένεται να προκύψει από τη μείωση των επικουρικών (περίπου 300 εκατ. ευρώ) και ένα άλλο από την αύξηση των εισφορών κατά 1,5% (περίπου 400 εκατ. ευρώ).

Οι δανειστές, όμως, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα αναζητούνται περίπου 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ και σε αυτά δεν συνυπολογίζεται, όπως τονίζουν, το αγκάθι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων. Αν εφαρμοζόταν η απόφαση, θα προκαλούσε ίσως μια τρύπα έως και 4 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να την παρακάμψει.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024