Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο γρίφος των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Ο γρίφος των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Τοπίο στην ομίχλη επικρατεί στις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από φέτος και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για συναλλαγές που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015, σύμφωνα με το χρονικό ορόσημο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τοπίο στην ομίχλη επικρατεί στις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από φέτος και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για συναλλαγές που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015, σύμφωνα με το χρονικό ορόσημο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τις νέες αντικειμενικές προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης που, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα καλύψουν εκτός από ένα διάστημα του 2015 και ολόκληρο το 2016 μέχρι να προετοιμαστεί το καινούργιο σύστημα προσδιορισμού των αξιών που θα παρακολουθεί τις εμπορικές τιμές.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ, αφού έχει υπολογιστεί βάσει εκείνων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Πράγματι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 μπορεί να μην επηρεάζεται, αλλά σίγουρα επηρεάζεται ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θέλει να λανσάρει η κυβέρνηση το 2016 σε αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Οπως έχει αναφέρει ο Τρύφων Αλεξιάδης, η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει από τον νέο φόρο τα ίδια ακριβώς έσοδα με τα φετινά του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.

Όμως ο νέος φόρος, όπως άλλωστε και ο ΕΝΦΙΑ, θα υπολογίζεται πάνω στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες επειδή ακριβώς σήμερα ξεπερνούν στην πλειονότητα των μεσαίων και ακριβών περιοχών τις εμπορικές τιμές θα πρέπει να μειωθούν βάσει της απόφασης του ΣτΕ.

Αν όμως οι αντικειμενικές αξίες μειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τότε ο νέος φόρος ακινήτων θα έχει χαμηλότερο εισπρακτικό αποτέλεσμα από το φετινό.

Το αποτέλεσμα λοιπόν θα είναι το εξής. Αφενός να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές υπολογισμού του νέου φόρου μεταθέτοντας πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, αφετέρου σε περιοχές που θα προκύψουν μειώσεις στον φόρο ακινήτων αυτές να είναι οριακές.

Πράγματι, όπως λένε πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής που παρέδωσαν λίγο πριν από τις γιορτές το πόρισμά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% στην περιοχή της Αθήνας.

Αν και οι αρχικές σκέψεις ήταν για μεσοσταθμική μείωση κατά 40%, προκειμένου να μη διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, η Επιτροπή οδηγήθηκε στον περιορισμό των μειώσεων στις τιμές ζώνης. Και αυτό, διότι δεκάδες τέλη και φόροι για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, μέχρι και οι αμοιβές των συμβολαιογράφων, υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αποδεκτό το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και να μειώσει τις αντικειμενικές κατά 20% μεσοσταθμικά από τις 21 Μαΐου.

Οι τιμές θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016 και το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών το 2017.

Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι στα ακίνητα.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024