Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Δύσκολος προϋπολογισμός, κανείς δεν πανηγυρίζει

Τσακαλώτος: Δύσκολος προϋπολογισμός, κανείς δεν πανηγυρίζει

«Πρόκειται για έναν δύσκολο προϋπολογισμό, επειδή συσσωρεύεται σε αυτό που υπήρχε πριν» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «του χειρότερου προϋπολογισμού» αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, για αυτό χρειάζεται αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Πρότεινε δε να τεθούν στους υπουργούς «προαπαιτούμενα» για την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.

Υπερασπιζόμενος τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «πρόκειται για έναν δύσκολο προϋπολογισμό, επειδή συσσωρεύεται σε αυτό που υπήρχε πριν». Απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, για αυτό χρειάζεται αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Πρότεινε δε να τεθούν στους υπουργούς «προαπαιτούμενα» για την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε δύσκολο προϋπολογισμό, δεν πανηγυρίζει κανείς, αλλά είναι δύσκολος επειδή έρχεται και συσσωρεύεται πάνω σε όσα συνέβησαν πριν» είπε.

Αναφερόμενος σε μέτρα που επέκρινε η ΝΔ, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «αυτά ήταν στο σχέδιο Γιούνκερ, στο οποίο εσείς είχατε καλέσει για «ναι» στο δημοψήφισμα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Σε τι συσσωρεύεται ο προϋπολογισμός, πού ήμασταν το 2012;» ρώτησε. Ο Ευ.Τσακαλώτος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια «έχει πέσει στο 25% το εθνικό εισόδημα, έχει φτάσει στο 28% η ανεργία και στο 33% το ποσοστό του πληθυσμού σε φτώχεια ή κινδυνεύει να βρεθεί σε φτώχεια».

Επιπλέον, σημείωσε με νόημα, «50 είναι οι ποσοστιαίες μονάδες που έχασε ο δικομματισμός».

«Για να μας λέτε ανάλγητους πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας πως «30 χρόνια δεν υπήρχε αναπτυξιακό μοντέλο, και 20 χρόνια φτιάξατε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία οκτώ χρονια έγινε συμφωνία με το διάβολο -εκεί που είχαμε τις διαρθρωτικές πολιτικές είπατε όλοι οι κεντροαριστεροί και οι κεντροδεξιοί να μειώσουμε αυτές τις πολιτικές και να έρθει το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Συνέκρινε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού με τα προηγούμενα μνημόνια: «Η φορολογία αυξάνεται κατά 2,67 δισ. ευρώ., αλλά στο πρώτο μνημόνιο υπήρχαν φόροι 4 δισ. ευρώ». «Στο δεύτερο μνημόνιο αυξήθηκαν λίγο, όμως είχαμε παράλληλα μείωση μισθών 1,7 δισ. ευρώ και συντάξεων 3 δισ. ευρώ». Στο σημερινό προϋπολογισμό «η μείωση συντάξεων είναι 357 εκατ. ευρώ». «Το χειρότερο μνημόνιο, δεν το λες» συμπέρανε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την Ευρώπη, «βρισκόμαστε στο 25,7% στο σύνολο άμεσων και έμμεσων φόρων». «Το σύνολο του μέσου όρου φορολογίας στην Ευρώπη είναι 26,7%» είπε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, και για αυτό πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης» τόνισε.

Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως δεν προστατεύονται οι ιδιοκτήτες: «Οι μόνοι ιδιοκτήτες που σας ενδιαφέρουν είναι όσοι έχουν πάνω από 35.000;» ρώτησε.

Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεσμεύονται οι υπουργοί «να εφαρμόσουν το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, όπως γίνεται με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας».

«Όπως έχουμε προαπαιτούμενα για τη συμφωνία, να θέσουμε προαπαιτούμενα στους δικούς μας υπουργούς για την επίτευξη του παράλληλου προγράμματος» είπε.

Αναφερθείς στο χρέος τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει μακροπρόθεσμη λύση για 5-10 χρόνια. «Χρειαζόμαστε συμφωνία σε βάρος χρόνου ώστε να να έρθουν επενδυτές σε βάθος χρόνου, κι όχι για δύο χρόνια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024