Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει έως το 2018

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει έως το 2018

Αν η ΕΚΤ συμπεριλάβει το χρέος που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες στο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, θα μπορούσε να παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση έως το β' εξάμηνο του 2018, δύο χρόνια δηλαδή μετά το τέλος της ανακοινωθείσας καταληκτικής προθεσμίας του, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριλάβει το χρέος που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες στο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, θα μπορούσε να παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, δύο χρόνια δηλαδή μετά το τέλος της ανακοινωθείσας καταληκτικής προθεσμίας του, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ιδιωτικές εκτιμήσεις.

Ουσιαστικά, με την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα ομολόγων που έχουν εκδώσει πόλεις και περιφέρειες, όπως το Παρίσι και η Βαυαρία, ανοίγει μία νέα μεγάλη αγορά για την ΕΚΤ, που θα τη βοηθήσει να αποφύγει τον κίνδυνο να μην υπάρχουν ομόλογα για να αγοράσει (σ.σ.: με βάση τους κανόνες που θέτει για την αγορά τους).

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters IFR, βρίσκονται σε κυκλοφορία ομόλογα ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών, ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι γερμανικά.

Το βήμα στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται ευρύτερα να ανακοινώσει νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, για να στηρίξει την εύθραυστη ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει (το πρόγραμμα αγορών ομολόγων) για 1,5 έως 2 χρόνια μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, εάν λάβει το μέτρο αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της RBC.

Σήμερα, η ΕΚΤ αγοράζει κυρίως κρατικά ομόλογα, αλλά και ομόλογα Οργανισμών, τιτλοποιημένα δάνεια, καλυμμένα ομόλογα και εταιρικά ομόλογα με κρατική εγγύηση.

Με την υπόθεση ότι η έλλειψη (τίτλων) σε μικρότερες αγορές δεν θα εκτροχιάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η RBC εκτιμά ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να συνεχισθούν για ένα ακόμη έτος με τον σημερινό ρυθμό αγορών 60 δισ. ευρώ τον μήνα. Η προσθήκη του χρέους από δήμους και περιφέρειες θα έδινε επιπλέον χρόνο 6 – 10 μηνών, καθώς θα αποσυμφορούσε τη γερμανική αγορά κρατικών ομολόγων, από την οποία γίνονται οι περισσότερες αγορές από την ΕΚΤ.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις από τη Morgan Stanley δείχνουν ότι το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να «τρέξει» έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018 και, με την προσθήκη ομολόγων από τις περιφέρειες, έως τον Οκτώβριο του 2018.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024