Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλεξιάδης: Δεν θα κάνουμε τα ίδια που συνέβησαν με τη λίστα Λαγκάρντ

Αλεξιάδης: Δεν θα κάνουμε τα ίδια που συνέβησαν με τη λίστα Λαγκάρντ

«Αυτά που έγιναν στις προηγούμενες λίστες, είναι οδηγός μας για να μην κάνουμε τα ίδια σε αυτήν. Δεν θα μείνει τρία χρόνια σε κάποιο ντουλάπι ή σε κάποιο ψυγείο, θα ξεκινήσουμε άμεσα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση ελεγκτικών ενεργειών γι’ αυτή την λίστα» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή τη λίστα «Ρηνανίας».

«Αυτά που έγιναν στις προηγούμενες λίστες, είναι οδηγός μας για να μην κάνουμε τα ίδια σε αυτήν. Δεν θα μείνει τρία χρόνια σε κάποιο ντουλάπι ή σε κάποιο ψυγείο, θα ξεκινήσουμε άμεσα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση ελεγκτικών ενεργειών γι’ αυτή την λίστα» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή τη λίστα «Ρηνανίας».

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις με τη νέα λίστα και εξήγησε τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση.

«Θα γίνει πρώτα απ’ όλα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα περιγράψει τι ακριβώς θα γίνει για τη λίστα. Θα υπάρχει ειδικό λογισμικό για τον έλεγχο της λίστας. Θα ξεκινήσει άμεσα η αξιοποίησή της και θα ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγησή της. Θα ξεκινήσει άμεσα η διασύνδεσή της με άλλα στοιχεία που έχει το Υπουργείο Οικονομικών, διότι μπορεί ένα όνομα που θα βρούμε εκεί να είναι και σε άλλες λίστες ή να είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος. Λέμε λοιπόν, ότι θα πάμε σε μια σειρά από ενέργειες».

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε: «Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή, είναι ήδη στη συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, το νομοσχέδιο που έχει εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Νομίζω ότι πρέπει όλοι πλέον να καταλάβουν ότι δεν είμαστε στην εποχή που μπορούσαν να κρυφτούν χρήματα και θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο.

»Να δηλωθούν κεφάλαια τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις. Διότι αυτός που έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, που έχει στη θυρίδα του ή στο ντουλάπι του και δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις, δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Αυτός όμως που δεν δικαιολογούνται, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το καταλάβει κάποτε. Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε σε μια νέα περίοδο – τελείωσαν πλέον τα αστεία».

Απογοητευτικά στοιχεία για τον έλεγχο των offshore

Από τις περίπου 6.000 offshore εταιρίες που είναι αξιοποιήσιμες ελεγκτικά, έχουν ελεγχθεί συνολικά 384 και έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, από τις οποίες οι 321 με βεβαιωμένα ποσά ύψους 94,5 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2014-2015, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι πράγματι τα αποτελέσματα των ελέγχων «είναι σταγόνα στον ωκεανό», ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών».

«Έχει δοθεί ήδη εντολή από το υπουργείο προς τους ελεγκτές, να επικεντρωθούν στις μεγάλες υποθέσεις. Να μην σταματήσουν πουθενά και για οποιονδήποτε» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ξεκινήσαμε, έστω και με το λίγο προσωπικό που διαθέτουμε, και το επόμενο διάστημα μπαίνει μπροστά το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο τους. Δεν θα μείνουν στην τύχη τους αυτές υποθέσεις, ενώ θα υπάρχει μηνιαία αναφορά για την πορεία τους».

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, το πρόβλημα με τις offshore εταιρίες που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι διπλό. Αφορά και τη φοροδιαφυγή που κάνει η ίδια εταιρία και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπει να κάνουν και άλλες εταιρίες.

«Το πρόβλημα των offshore πρέπει να μπει σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι δυνατό χώρες που μας κουνάνε το δάχτυλο στα θέματα της φοροδιαφυγής, να επιτρέπουν να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους τους φορολογικοί παράδεισοι» επισήμανε.

Παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία του ελεγκτικού μηχανισμού, από προσπάθειες ορισμένων φοροφυγάδων να αποφύγουν τον έλεγχο.

«Είναι στοίχημα για τη κυβέρνηση. Είχαμε περιπτώσεις να διεξάγονται έλεγχοι σε εταιρίες παρουσία της αστυνομίας, και οι ελεγκτές να οδηγούνται στο αυτόφωρο και να χρειάζεται η δική μας παρέμβαση για να μην μείνουν το βράδυ στα κρατητήρια γιατί οι φυροφυγάδες αξιοποιούν κάποιες νομοθετικές διατάξεις. Ικανά μας στελέχη μάλιστα οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Αυτό είναι δυστυχώς το νομικό μας πλαίσιο. Αυτό όμως θα τελειώσει. Ήδη ξεκινήσαμε την διαδικασία για την ενίσχυση της προστασίας τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε χωρίς προστασία σε οποιοδήποτε φοροφυγά, τους φοροελεγκτές, τους αστυνομικούς ή τους εισαγγελείς που εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024