Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ αναμένουν οι οικονομολόγοι

Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ αναμένουν οι οικονομολόγοι

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει με κάποιο τρόπο σε επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν ότι δεν μπορεί να υπαναχωρήσει τώρα αφού έχει δώσει τόσο ξεκάθαρες ενδείξεις για τις προθέσεις της. Το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι χαμηλό, δήλωσε πάντως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Β.Κονστάνσιο, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει με κάποιο τρόπο σε επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν ότι η τράπεζα δεν μπορεί να υπαναχωρήσει τώρα αφού έχει δώσει τόσο ξεκάθαρες ενδείξεις για τις προθέσεις της τον τελευταίο μήνα.

Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, κατά την οποία η Federal Reserve αναμένεται αντιθέτως να αυξήσει τα επιτόκια από τα μηδενικά τους επίπεδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι αυτή την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες η ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Πέμπτη -περίπου το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από το -0,20% που είναι σήμερα.

Επιπλέον, αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 75 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα, ή να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, ή να προχωρήσει σε ένα συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών.

Β.Κονστάνσιο: Χαμηλός ο συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη

Το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι χαμηλό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

«Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

«Υπάρχουν, φυσικά, κίνδυνοι, με τον βασικό εξ αυτών να συνδέεται με πιθανή αντιστροφή των επασφαλίστρων κινδύνου […] το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί είτε από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που αναμένεται μια από αυτές τις ημέρες, και επίσης από την ευπάθεια που συνεχίζεται στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα την Κίνα και αλλού», πρόσθεσε.

Ο Κονστάνσιο είπε ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της για τα επιτόκια, ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξει σημαντική μεταβολή στους κινδύνους για τη σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου από τον Ιούνιο καθιστά δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού για επίπεδα κοντά στο 2%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024