Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα εξετάζει τη δημιουργία τράπεζας με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

Η Κίνα εξετάζει τη δημιουργία τράπεζας με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει πολυμερές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και ενός κοινού ταμείου με νόμισμα αναφοράς το κινεζικό γιουάν, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής με τους ηγέτες 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει πολυμερές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και ενός κοινού ταμείου με νόμισμα αναφοράς το κινεζικό γιουάν, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Ο Λι δήλωσε επίσης ότι η Κίνα αναμένεται να πετύχει το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7% φέτος και ότι η οικονομία υφίσταται προσαρμογές προκειμένου να διατηρήσει εύλογο μεσο-μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης.

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού έγιναν στην πόλη Σουζχού κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής με τους ηγέτες 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.


Συμφωνίες ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με την Σερβία

Συμφωνίες ύψους εναμισι δισεκατομυρίου δολαρίων αναμένεται να υπογραψει με την κινέζικη ηγεσία ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Αλεξαντερ Βουτσιτς στο περιθώριο της συνόδου κουρηφης Κινας και δεκα έξι χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που διεξέγεται στην πολη Σοτσοούου.

Ο Αλεξάννταρ Βούτσιτς από το βήμα της Συνόδου επισήμανε ότι οι συμφωνίες αφορούν έργα υποδομής στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας.

Ειδικότερα ο κ. Βούτσιτς μιλώντας στην σερβική τηλεόραση είπε ότι οι συμφωνίες αφορούν στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι-Βουδαπέστη που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο απόβλητα, την συμμετοχή εταιριών από την Κίνα στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου που οδηγεί προς Βουλγαρία και Τουρκία, ενώ θα υπογραφεί και πρωτόκολλο κατανόησης για την μεγαλύτερη σερβική χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον κινέζοι επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε επίσης το ενδιαφέρον των κινέζων για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και ανήγγειλε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγωγή στην Κίνα μεγάλων ποσοτήτων βόειου κρέατος.

Ανοίγοντας της εργασίες της Συνόδου ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τις 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ανέρχονται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές των χωρών αυτών κυρίως σε αγροτικά προϊόντα προς την Κίνα, αυξήθηκαν κατά 70% από τότε που συστάθηκε ο θεσμός.

Ο κινέζος πρωθυπουργός ανήγγειλε μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και προέτρεψε και άλλες χώρες να ενταχθούν στον θεσμό λέγοντας ότι η Κίνα έχει ανάγκη από τα αγροτικά προϊόντα των χωρών τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024