Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόροι σε τυχερά παιχνίδια και κρασί για τα 2 + 10 δισ. ευρώ

Φόροι σε τυχερά παιχνίδια και κρασί για τα 2 + 10 δισ. ευρώ

Τέλος πέντε λεπτών για κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 + 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο συζητείται την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Πέμπτη εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τέλος πέντε λεπτών για κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 + 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων καθώς και τη δυνατότητα ώς τον Ιούνιο του 2016 εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής εντός 30 ημερών από τη λήξη της, χωρίς ο φορολογούμενος να τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για το βασικό ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το τέλος αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 350-450 εκατ. ευρώ.
  • Ειδικό φόρο 40 λεπτών σε κάθε λίτρο κρασιού. Στόχος είναι από το μέτρο να εισπραχθούν έσοδα 110 εκατ. ευρώ και να λειτουργήσει ως πρόσθετο ισοδύναμο για την κάλυψη των απωλειών στα έσοδα από την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Νέα ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Σύμφωνα με αυτήν, προϋπόθεση είναι να υπάρχει δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή που δεν καταβάλει τα ενοίκια προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να αποφύγει να φορολογηθεί για τα ενοίκια που δεν εισέπραξε. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και αποκτώνται από 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολή ή επιδίκασης μισθωμάτων».
  • Η σταδιακή εξάλειψη ώς 1.1.2018 του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής προκειμένου ο οφειλέτης να μην τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για το διάστημα από 15.12.2015 ως και 30.6.2016, το χρονικό αυτό περιθώριο εξακολουθεί να είναι οι 30 ημέρες. Για το διάστημα από 1.7.2016 έως και 31.12.2017, το διάστημα αυτό περιορίζεται στις 15 ημέρες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως και 31.12.2017, η ρύθμιση θα χάνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση.

Επίσης, από 1.1.2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εφόσον οι νέες οφειλές ενός φορολογούμενου μαζί με αυτές εντός της ρύθμισης των 100 δόσεων υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών θα χορηγείται μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία για την καταβολής τους εντός της νόμιμης προθεσμίας.

  • Περιορισμό στα δύο χρόνια της θητείας του νέου επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αντί για πέντε χρόνια που προβλέπεται σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024