Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 0,5% περιορίστηκε η ύφεση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

Στο 0,5% περιορίστηκε η ύφεση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

Θετικός αιφνιδιασμός από τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ύφεση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015, οπότε ίσχυαν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση και σε 0,4% σε ετήσια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούσαν για ύφεση 2,7% και 1,9% αντίστοιχα. Για ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εκτιμήσεις μιλούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η οικονομία άντεξε παρά τα capital controls.

Θετικός αιφνιδιασμός από τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015, οπότε ίσχυαν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση και σε 0,4% σε ετήσια, ποσοστά που υπολείπονται πολύ των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Για ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εκτιμήσεις μιλούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η οικονομία άντεξε παρά τα capital controls.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα της Στατιστικής Αρχής και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2015, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2014 (ετήσια) υποχώρησε κατά 0,4%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση οικονομολόγων στο Reuters ήταν πως σε τριμηνιαία βάση η ύφεση θα ήταν 2,7% του ΑΕΠ και 1,9% σε ετήσια μέτρηση.

Στα αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου, δεύτερου, τριμήνου, το ελληνικό ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 0,4% σε τριμηνιαία και 1,1% σε ετήσια βάση.

Όπως σημειώνει και η ΕΛΣΤΑΤ, οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και να ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 27/11/2015, βάσει των επικαιροποιημένων πρωτογενών στοιχείων που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα.

Πάντως τα προκαταρκτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που αποδέχτηκαν και οι θεσμοί, ότι η ύφεση φέτος θα περιοριστεί στο 1,3% του ΑΕΠ αντί της αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 2,3% του ΑΕΠ.

Με βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα της χρονιάς, η οικονομία κινήθηκε με θετικό πρόσημο 0,36% του ΑΕΠ.

ΥΠΟΙΚ: Η οικονομία άντεξε τα capital controls

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο φέτος, καθώς η οικονομία άντεξε παρά τα capital controls και η ύφεση περιορίστηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση και σε 0,5% σε μηνιαία σύγκριση.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά της Στατιστικής ήρθαν σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων για πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται προς επίρρωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που έχουν τεθεί στους θεσμούς, ότι η ύφεση για το σύνολο του 2015 θα περιοριστεί σε 1,3%, αντί της αρχικής πρόβλεψης το καλοκαίρι για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Έτσι, προσθέτουν, καθίσταται εφικτή και η επάνοδος στην ανάπτυξη νωρίτερα, εντός του επόμενου έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024