Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γρίφος τα ισοδύναμα για ΦΠΑ στα ιδιωτικά και οι όροι για πλειστηριασμούς

Γρίφος τα ισοδύναμα για ΦΠΑ στα ιδιωτικά και οι όροι για πλειστηριασμούς

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο για εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων να ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο τα αγκάθια της διαβούλευσης παραμένουν. Πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, ούτε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ούτε στο ζήτημα των ισοδύναμων για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Νέες επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή. Τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group απόψε.

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο για εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων να ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο τα αγκάθια της διαβούλευσης παραμένουν. Πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, ούτε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ούτε στο ζήτημα των ισοδύναμων για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε να υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα αυτά έως σήμερα, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, πλέον φαίνεται να στοχεύει στην «παράταση».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον αμετακίνητη, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, και προσδοκά «πολιτική λύση» για το θέμα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα δύο αγκάθια έως το τέλος της εβδομάδας, στο Eurogroup θα δοθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η τελευταία πρόταση επί της οποίας συζητούσαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι.

Ειδικότερα, προβλέπει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία της είναι 180.000 ευρώ (200.000 ήταν η αρχική θέση της Αθήνας έναντι 120.000 των εταίρων) και το ύψος του εισοδήματος στα 35.000 ευρώ (έως 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά ζητούν οι εταίροι).

Η κυβέρνηση διαπιστώνει χάσμα μεταξύ των προτάσεών της και των απαιτήσεων των δανειστών και τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο υποχώρησης. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Οικονομίας Γ.Σταθάκη να μην συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς φέρεται να έκρινε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Και μπορεί στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με τους δανειστές, στο θέμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η εμπλοκή έγκειται στην αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Βάσει της απόφασης να μην ληφθούν μέτρα που θα πλήττουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει στραφεί στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών. Η ιδέα για αύξηση κατά 5 λεπτά στην στήλη του ΚΙΝΟ επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, ούτε αυτή η πρόταση αποδεικνύεται στέρεο ισοδύναμο.

Από το μέτρο της έξτρα φορολόγησης όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, στελέχη της κυβέρνησης υπολόγιζαν ότι θα υπήρχαν έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ μόνο από το ΚΙΝΟ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα σε ανάλυσή της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εκτιμούσε ότι η επιβολή τέλους 5 λεπτών σε κάθε στήλη του ΚΙΝΟ θα οδηγούσε σε μείωση 25% των στηλών που παίζονται έως σήμερα και τελικά τα έσοδα για το Δημόσιο δεν θα ήταν 200 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις 52,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην κυβερνητική πρόταση αντιδρούν τόσο οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, που βλέπουν να επίκειται πτώση του τζίρου τους, όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ, που θυμίζει ότι στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρίας με συντελεστή 30%. Οι μέτοχοι της εταιρίας διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική φορολογία και τονίζουν ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων.

Στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να καθησυχάσουν, λέγοντας ότι η πρόταση δεν αντιβαίνει στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε μια διακριτική διάψευση για το θέμα της έξτρα φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών χθες, Πέμπτη, και ο Τρ.Αλεξιάδης δήλωσε ότι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα έναντι του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ανακοινωθούν σήμερα, Παρασκευή.

Από την πλευρά των δανειστών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόταση από την Αθήνα για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νέες επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή. Απόψε έχει προγραμματιστεί και τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024