Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προς πολιτική λύση για το θέμα των πλειστηριασμών, παραμένει το χάσμα

Με το χάσμα μεταξύ κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμένει, θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς σήμερα, Παρασκευή. Ενδεικτικό της δυσκολίας να γεφυρωθεί η απόσταση είναι ότι ήδη κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείουν να αναζητηθεί τελικά πολιτική λύση για να λυθεί το θέμα.

Με το χάσμα μεταξύ κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμένει, θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών σήμερα, Παρασκευή. Ενδεικτικό της δυσκολίας να γεφυρωθεί η απόσταση είναι ότι ήδη κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας δεν αποκλείουν να αναζητηθεί τελικά πολιτική λύση για να λυθεί το θέμα.

Ειδικότερα όπως σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, μετά το δεύτερο ραντεβού κουαρτέτου – υπουργών, η συζήτηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Παρασκευής «αλλά υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων».

«Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση για να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει συμφωνία» προσέθεσαν οι ίδιοι, σημειώνοντας ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει πριν την αξιολόγηση καθώς περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα.

«Αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους» τονίστηκε και στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, που συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των θεσμών εμμένει στην άποψη ότι η ρύθμιση πρέπει να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Πηγή του υπουργείου Οικονομίας, υποστήριξε ότι η όποια ρύθμιση θα αφορά όσους θα ενταχθούν από εδώ και στο εξής στον νόμο Κατσέλη και όχι όσους έχουν ήδη μέχρι σήμερα ενταχθεί.

Ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, προς το παρόν, επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν τέθηκε το θέμα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds. Όπως αναφέρθηκε, το θέμα αυτό θα ξεκινήσει να εξετάζεται τον επόμενο μήνα, στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια: Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 200.000 ευρώ για το άτομο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, συν 25.000 για το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισοδηματικό κριτήριο έως 35.000 ευρώ. Σύνολο οφειλών (σε δάνεια, Δημόσιο, Ταμεία, κτλ) έως 200.000 ευρώ.

Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής: η αντικειμενική αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται να είναι από 70.000 ευρώ μέχρι 120.000 ευρώ. Το σύνολο οφειλών (σε δάνεια, Δημόσιο, Ταμεία, κτλ) να είναι 120.000 ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο: 8180 ευρώ το άτομο, 13.917 ευρώ το ζευγάρι και 3.350 ευρώ το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Αντίθετα, με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών.

ΠΑΣΟΚ: Να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση

Σοβαρές ανησυχίες δημιουργούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, και ειδικά στο μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννήματα.

Απευθυνόμενη στους δανειστές η κ. Γεννήματα τους καλεί να συνειδητοποιήσουν ότι η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την κρίση, την ύφεση, την ανεργία και την υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μη μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.

«Tο ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη τα προηγούμενα χρόνια την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας «την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ (οι οποίοι ως αντιπολίτευση δεν ψήφισαν αυτό το πλέγμα προστασίας) να μη κάνει ούτε βήμα πίσω από τις ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν και συμφωνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόζονται ως σήμερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024