Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tην αποπομπή της Κ.Σαββαΐδου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Tην αποπομπή της Κ.Σαββαΐδου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Την έξοδο της γγ Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου έδειξε το Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών και αναζητείται η νομοθετική φόρμουλα για την «εκδιώξη» της. Ένα 24ωρο νωρίτερα, η ίδια η κυρία Σαββαΐδου με επιστολή της εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να παραιτηθεί, δίνοντας και εκτενή απάντηση στις κατηγορίες που της αποδίδονται. Δεν παίρνει προς το παρόν θέση για το ζήτημα η Κομισιόν.

Την έξοδο της γγ Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου έδειξε το Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών.

«Το υπουργικό συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, η κ. Σαββαϊδου» διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μετά το πέρας του Υπουργικού και συνέχισε:

«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, σε τέτοιες εποχές, δύσκολες για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά από δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, επίσης όχι μόνο αυτό, αλλά να ευνοούν και συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και οι οποίες αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής».

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες και θα τηρηθούν» τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.

Στο ερώτημα εάν θα δημιουργηθεί ένα κενό, είπε ότι «θα λυθούν όλα όπως πρέπει να λυθούν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Σχετικά δε με το εάν συμφωνούν οι εταίροι, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος, αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ομοφώνως με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών ήταν αυτή και έγινε αποδεκτή».

Πλέον αναζητείται νομική φόρμουλα προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση Σαββαΐδου. Σύμφωνα πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ακραία νομοθετική κίνηση της έκδοσης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Πάντως, πρόκειται για απόφαση που χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει την απομάκρυνσή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων μόνο για τρεις λόγους: παραίτησή της, αποδεδειγμένη απιστία της έναντι των συμφερόντων του Δημοσίου ή τρίτον μη εκπλήρωση συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί για την άσκηση των καθηκόντων της από την κυβέρνηση.

Δεν παίρνει θέση -ακόμη- η Κομισιόν

Για το θέμα ρωτήθηκε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, και για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως μετά την παύση του προηγούμενου ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Η Μπράιτχαρντ αρκέστηκε να δηλώσει πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ωστόσο δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο σε αυτή τη φάση.

Η επιστολή της Κ.Σαββαΐδου

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η ίδια η κ. Σαββαΐδου με επιστολή της εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας και εκτενή απάντηση στις κατηγορίες που της αποδίδονται.

«Αρνήθηκα να παραιτηθώ από τη θέση του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες.

» Άλλωστε, δεν θα επιτρέψω, η παραίτησή μου να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Σαββαΐδου.

Η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει «σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη δικαίωσή μου και την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου».

Νωρίτερα, η κυρία Γεοβασίλη είχε πει στον Alpha 989: «Δεν ξέρω εάν αντιδρά η τρόικα ή η κυρία Σαββαϊδου. Δεν τα ταυτίζω στη συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά νομίζω ότι την κυρία Σαββαΐδου δεν τη δικάσαμε.

» Δεν τη δίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να δει ότι δεν διευκολύνεται ούτε το δικό της έργο όταν υπάρχουν σύννεφα. Σύννεφα στον τρόπο που ασκείται αυτός ο πολύ σοβαρός και πολύ σημαντικός ρόλος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024