Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Εξετάζει εναλλακτικές για αυξημένη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο

ΔΝΤ: Εξετάζει εναλλακτικές για αυξημένη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο  μπορεί να κάνει ενδιάμεσα βήματα για να αυξήσει τη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιό του, παρά το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την έγκριση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνησή του.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο μπορεί να κάνει ενδιάμεσα βήματα για να αυξήσει τη συμμετοχή των αναδυόμενων χωρών στο μετοχικό κεφάλαιό του, παρά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την έγκριση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση του Ταμείου.

Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το 2010 θα έφερναν τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από το αμερικανικό Κογκρέσο, απογοητεύοντας τις αναδυόμενες αγορές που πίεσαν έντονα για περισσότερα δικαιώματα ψήφου.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι θα παρουσιάσουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο χρόνος περνά. «Εάν αυτό συνεχισθεί για λίγο ακόμη, θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτές δεν θα ήταν υποκατάστατο της πλήρους μεταρρύθμισης.

Μία επιλογή είναι η ειδική αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των βασικών αναδυόμενων οικονομιών, χωρίς να χρειάζεται καμία αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ, αν και η ομάδα των 24 αναπτυσσόμενων χωρών διατήρησε την πίεση για μία πιο ριζική εναλλακτική λύση.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού, Αγουστίν Κάρστενς, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλευτικού πάνελ του ΔΝΤ, δήλωσε στο Reuters:

«Η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν να διαχειρισθούν οι ΗΠΑ το θέμα αυτό… αυτή είναι η πρώτη – καλύτερη επιλογή και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί».

Ακόμη και μία ειδική αύξηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς, αν οι ΗΠΑ θα στήριζαν ενδιάμεσα μέτρα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες-καλύτερες επιλογές.

«Θεωρώ ότι υπάρχει και κατανόηση της ανάγκης, και μία αυξανόμενη άνεση με μία προσέγγιση», δήλωσε, προσθέτοντας: «Κανονικά, όταν είναι δύσκολο να γίνουν κάποια πράγματα, τότε είναι που θεωρείται αναγκαίο να γίνουν».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους για τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. «Θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να το κάνουν» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024