Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Όριο στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους

Ντάισελμπλουμ: Όριο στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως στους «19» υπάρχει «ευρεία συναίνεση» πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος  εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ. Το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου, θεωρείται ακόμη ανοικτό.

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι «19» συμφωνούν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ.

Το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου, θεωρείται ακόμη ανοικτό. Το Eurogroup, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να συζητήσει -σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης- το εάν τα όποια μέτρα θα ισχύσουν αμέσως ή αργότερα, παράλληλα με την εφαρμογή του Μνημονίου, ή με κάποιο συνδυαστικό χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ φάνηκε να απομακρύνει την επιλογή εμπροσθοβαρών μέτρων, επισημαίνοντας πως τα πρώτα προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μπορεί να προκύψουν σε 15 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία έγκειται «στο να εξετάσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος».

«Φαίνεται, κατά δεύτερον, να υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί όριο στο 15%, κατά μέγιστο, του ΑΕΠ» είπε. Το Eurogroup, ανέφερε, βρίσκεται σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά ζητά «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι κυβερνήσεις όμως της Ευρωζώνης υποστηρίζουν πως περισσότερο από την ονομαστική αξία του χρέους, σημασία έχει το βάρος στην οικονομία από το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του.

Το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζεται, διακρατείται πλέον από φορείς της Ευρωζώνης, και οι πρώτες αποπληρωμές των δανείων διάσωσης τοποθετούνται στο 2022 – οπότε, υποστηρίζει το Eurogroup, το βάρος είναι διαχειρίσιμο.

«Θα εξετάσουμε εάν υπάρχει απότομη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών μέσα στα επόμενα 30 χρόνια» είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Η πρώτη ανάλυση του ESM δείχνει πως τα πρώτα «προβληματάκια» μπορεί να επέλθουν σε 15 χρόνια, οπότε θα ήταν περίεργο να παρέμβουμε ήδη για κάτι τόσο μακρινό» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup -δείχνοντας έτσι πως απορρίπτει την επιλογή εμπροσθοβαρών μέτρων.

Κατά τον Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ ήδη εξετάζει το όριο του 15% και «εάν [το Ταμείο] το θεωρήσει πολύ υψηλό, τότε θα μπορούσαμε το συζητήσουμε». Ο ίδιος πάντως απέφυγε να εκφραστεί για το εάν το ΔΝΤ θα έπρεπε επίσης να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση των δικών του δανείων προς την Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως στόχος του τρίτου προγράμματος είναι η μείωση της χρηματοδοτικής εξάρτησης από το ΔΝΤ, τονίζοντας όμως τη σημασία της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα «ακόμη κι αν δεν δάνειζε καθόλου χρήματα».

«Η παραμονή του ΔΝΤ είναι καθοριστική για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική του υποστήριξη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία» σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024