Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Σταθάκης: Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση το 2015

Γ.Σταθάκης: Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση το 2015

Η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αύξησε το χρέος, ούτε επεκτείνει και βαθαίνει την ύφεση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την Αντιπολίτευση για παραποίηση στοιχείων και παραπλανητικές διατυπώσεις. Εκτίμησε μάλιστα, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία, ότι η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη των προβλέψεων του προϋπολογισμού, «ίσως και 1,5% του ΑΕΠ». Τα κομβικά σημεία για την επιτυχία της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αύξησε το χρέος, ούτε επεκτείνει και βαθαίνει την ύφεση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, κατηγορώντας την Αντιπολίτευση για παραποίηση στοιχείων και παραπλανητικές διατυπώσεις.

Εκτίμησε μάλιστα, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία, ότι η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη των προβλέψεων του προϋπολογισμού, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται και για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016. «Η ύφεση δεν θα είναι 2,3% το 2015. Μπορεί να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ» λόγω των υψηλότερων εσόδων από τον τουρισμό και του ηπιότερου αντίκτυπου από την επιβολή των capital controls.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιδέχεται από ότι φαίνεται από τις τοποθετήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαφορετικών αναγνώσεων. Οι αναγνώσεις όμως αυτές, δεν βασίζονται σε διαφορετική ανάλυση των δεδομένων, αλλά στην παραποίησή τους, είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές αυξάνει το ελληνικό χρέος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αντιθέτως με τη συμφωνία, 50 δισ. του χρέους (προς ΔΝΤ και ΕΚΤ) μετατρέπονται από βραχυχρόνιο σε μακροχρόνιο δανεισμό με καλύτερους όρους, γεγονός που ισοδυναμεί με απομείωση του χρέους.

«Είναι βαθιά παραπλανητική η θέση ότι αυξήθηκε με την συμφωνία το χρέος», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Σε ότι αφορά το δεύτερο επιχείρημα που διατύπωσε η Αντιπολίτευση ότι η συμφωνία ξαναβυθίζει την οικονομία σε ύφεση, ο κ. Σταθάκης μίλησε επίσης για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, καθώς ένα από τα θετικά του τρίτου μνημονίου, όπως είπε είναι ακριβώς η πρόβλεψη για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και η απαλλαγή από την πίεση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που μειώνει την υφεσιακή ροπή του προγράμματος.

Το πραγματικά σημαντικό θέμα είναι η βιωσιμότητα της συμφωνίας, τόνισε ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι αυτή θα κριθεί από την επίτευξη της επιστροφής στην ανάπτυξη, από τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της επιτευχθείσας ανάπτυξης και το συνδυασμό της με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό αποτελεί και το στόχο της στρατηγικής της κυβέρνησης: ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Αναφερόμενος στα «κομβικά σημεία» για την επιτυχία της στρατηγικής της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Σημείωσε μάλιστα ότι ο λόγος που οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν ήταν ακριβώς ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κλειδί αποτελεί και η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και μέσων, ώστε να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων, είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στις πρόσφατες θετικές αποφάσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για την παροχή κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα, οι οποίες μπορεί να εξασφαλίσουν ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο, έως την εφαρμογή του «σχεδίου Γιούνκερ» για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ενοποίηση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών, και στην ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος περιγράφοντας επιγραμματικά το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση είπε ότι η ελληνική οικονομία με επίκεντρο το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της, πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλους τους τομείς (υπηρεσίες, κατασκευές, αγροτικός τομέας, κτλ).

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ισχυρή αναβάθμιση, ώστε να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό βαθμό εξωστρέφειας και να προσανατολίζεται στη διεθνή αγορά», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024