Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιβεβαίωσε τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού ο Τρ.Αλεξιάδης

Επιβεβαίωσε τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού ο Τρ.Αλεξιάδης

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τοποθέτησε χρονικά στο Σεπτέμβριο του 2016 το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ τοποθέτησε χρονικά στο Σεπτέμβριο του 2016 το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.

Ειδικότερα, για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας ειδική αναφορά στο Λονδίνο για το οποίο το υπουργείο διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, βάσει των οποίων ανήκουν σε Έλληνες 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο.

Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία του, και ούτε ένα ευρώ φόρο στην Ελλάδα αυτός που έχει ένα σπίτι αξίας 5.000.000 ευρώ στο Λονδίνο.

Σε ότι αφορά τον τρόπο φορολόγησης το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την καθιέρωση κλίμακας ετήσιου φόρου η οποία θα μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 3%-4% ανάλογα με την αξία του ακινήτου με ταυτόχρονο συμψηφισμό των φόρων που αποδόθηκαν στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είπε ότι το 2016 θα γίνονται ηλεκτρονικά, καθώς όπως είπε θα κλείσουν τα τμήματα κεφαλαίου των ΔΟΥ για το κοινό. Το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Έτσι θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη… Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Για τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι το Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες.

Σε ό,τι αφορά το περιουσιολόγιο διευκρίνισε ότι ενεργοποιείται το Νοέμβριο του 2015.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θέλει οι αλλαγές που θα προκύψουν στο φορολογικό να είναι αποτέλεσμα διαλόγου. Θέλουμε τον διάλογο για να έχουμε στο φορολογικό σύστημα σταθερότητα, απλότητα και αποτελεσματικότητα, είπε.

Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο δεν αξιοποιεί τη δική του περιουσία με τον καλύτερο τρόπο και δεν δίνει το παράδειγμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, παραδέχθηκε ο Τρ.Αλεξιάδης.

Δίνοντας μάλιστα παράδειγμα από το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι έχει ακίνητα που έχουν γίνει περιστερώνες και τα καταληστεύουν διάφοροι και ότι πλήρωσε 24 εκατομμύρια για στέγαση τον χρόνο. Υπάρχει εφορία που πληρώνει 27.000 ευρώ τον μήνα ενοίκιο για τη στέγαση 17 υπαλλήλων, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση προς όφελος του Δημοσίου και όχι διαπλεκόμενων συμφερόντων. Πρέπει να πάμε σε προγραμματικές συμφωνίες με επενδυτές, οι οποίες θα προβλέπουν συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, π.χ. για δέκα χρόνια, πρόσθεσε.

Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε στο πλαίσιο του μνημονίου και το τι θα γίνει στη φορολογία προβλέπεται με σαφήνεια, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Για το 2016, όπως είπε, προβλέπει εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες. «Θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε οι εμπορικές αξίες να είναι κοντά με τις αντικειμενικές».

Το περιουσιολόγιο ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2015 και είναι εργαλείο διασταυρώσεων.

Τα υπόλοιπα θέματα της φορολογίας είναι ανοικτά. Δεν θα προχωρήσουμε σε εκπλήξεις και θα υπάρξει συγκεκριμένος φορέας διαλόγου, καθησύχασε ο κ. Αλεξιάδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024