Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι προτείνει και τι ζητά ο ΣΒΒΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Τι προτείνει και τι ζητά ο ΣΒΒΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Την κλαδική και γεωγραφική στόχευση του αναπτυξιακού νόμου με υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων για τις περιοχές της Ηπείρου και της Θράκης, την επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων και άρση καθυστερήσεων στις πληρωμές ζητά -μεταξύ άλλων- ο Σύνδεσμος Βιομηχανικώ Βορείου Ελλάδος.

Την κλαδική και γεωγραφική στόχευση του αναπτυξιακού νόμου με υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων για τις περιοχές της Ηπείρου και της Θράκης, την αξιοποίησή του για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων και την επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανοστασίων, καθώς και τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς για την άρση των καθυστερήσεων στις πληρωμές και εκταμιεύσεις κονδυλίων, προτείνει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) εν όψει της κατάρτισης του κειμένου του σχετικού νόμου.

Επίσης, εισηγείται τη θεσμοθέτηση νέου διαχειριστικού πλαισίου, ενώ επαναφέρει την πρόταση για τη δημιουργία ταμείου ανακυκλούμενων πιστώσεων εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα μπορούσε να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Μετά από 18 μήνες απουσίας αναπτυξιακού νόμου από τη χώρα, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία νέου πλαισίου κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Oι πρόσφατοι αναπτυξιακοί νόμοι διαχρονικά δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Τα αίτια είναι γνωστά και δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών υπέπεσαν στα ίδια σφάλματα, παρά τις αρχικές τους καλές προθέσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα.

Όσον αφορά την κλαδική και γεωγραφική στόχευση, πέραν της έμφασης σε Ήπειρο και Θράκη, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι σε κάθε περιφέρεια θα πρέπει να εκπονηθεί, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ένα πενταετές πρόγραμμα κλαδικής στόχευσης επενδύσεων σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των κλάδων.

Ο ίδιος πρότεινε την ενίσχυση διασυνδέσεων μεταξύ του πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης.

Ακόμη και δύο χρόνια καθυστέρηση στις πληρωμές

Ο ΣΒΒΕ εισηγείται ακόμη την ισχύ ειδικού πλαισίου κινήτρων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες εντός του νέου νόμου, ενώ σε ό,τι αφορά την άρση των καθυστερήσεων στις πληρωμές -οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τους 24 μήνες- προτείνεται το υπουργείο Ανάπτυξης να επιλέξει μετά από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία έναν ή περισσότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα συμβληθούν με δανειακή σύμβαση με το κράτος για την έγκαιρη αποπληρωμή των επενδύσεων και την αποφυγή των σχετικών καθυστερήσεων.

Οι τόκοι που θα προκύψουν από την ανωτέρω δανειακή σύμβαση θα επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χώρας.

Ο ΣΒΒΕ προτείνει ακόμη τη θεσμοθέτηση ειδικής πιστωτικής γραμμής συμψηφισμού, δηλαδή ενός συστήματος συμψηφισμού οφειλών του δημοσίου για επενδύσεις (investment voucher) με τις φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος.

Σε ό,τι αφορά το νέο διαχειριστικό πλαίσιο προτείνεται η διεκπεραίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, διαχείρισης και ελέγχου να γίνεται από Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα σε σύμπραξη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Έτσι, εξασφαλίζεται η συνευθύνη τόσο των ιδιωτικών επιχειρήσεων όσο και των τραπεζών. Ο ΕΦΔ θα έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με εταιρεία ορκωτών ελεγκτών. Επίσης, ο ΣΒΒΕ προτείνει η έγκριση των επενδύσεων να γίνεται κατά γεωγραφική περιοχή, με τη δημιουργία πέντε επιτροπών: στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική Ελλάδα, στη Νότια Ελλάδα, στην Αττική και στην Κρήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024