Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι αλλαγές στις τράπεζες κρίνουν την δόση των 3 δισ. ευρώ

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αλλαγές στην διακυβέρνηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν κρίσιμα προαπαιτούμενα για την λήψη της εκκρεμούσας δόσεως των 3 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αλλαγές στην διακυβέρνηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν κρίσιμα προαπαιτούμενα για την λήψη της εκκρεμούσας δόσεως των 3 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group κ. Τόμας Βίζερ σε συνέντευξη που παρεχώρησε χθες στο Bloomberg ξεκαθάρισε πως η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα συνδεθεί και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Σημειώνεται πως το παρασκήνιο πίσω από τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι πλούσιο, καθώς οι ιδιώτες μέτοχοι που συνέβαλαν με 8,3 δισ. ευρώ πέρυσι στην κεφαλαιακή τους θωράκιση έχουν επιδοθεί σε μπαράζ επαφών με στελέχη της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ με στόχο να μειωθεί ο τελικός λογαριασμός των stress tests.

Οι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών φέρονται να «προειδοποιούν» πως αν οι κεφαλαιακές ανάγκες στο «βασικό» σενάριο ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ τότε δεν θα επανατοποθετηθούν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι ίδιοι ανησυχούν για την αυστηρότητα που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν, όσον αφορά στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ΕΚΤ και ΔΝΤ. Χθες μάλιστα έγινε γνωστό πως η ΕΚΤ μέσω του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγιάνσεως (SSM) επέστρεψε ως μη επαρκώς τεκμηριωμένα σε συγκεκριμένη τράπεζα τα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ενεργητικού της (AQR).

Η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών η ΕΚΤ σχετίζεται με τις ανησυχίες της για την εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως έως τα τέλη Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακόμη, έως το τέλος Οκτωβρίου θα τροποποιηθεί ο νόμος σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και θα προβλεφθεί πως η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στην διαχείριση, την λήψη αποφάσεων και τις εμπορικές πράξεις των τραπεζών και πως τόσο τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών όσο και η ηγεσία του ΤΧΣ θα διορίζονται χωρίς κρατική παρέμβαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024