Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στην Κροατία

Στήριξη των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στην Κροατία

Την αντίδραση των εμπορικών τραπεζών στην Κροατία προκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Την αντίδραση των εμπορικών τραπεζών στην Κροατία προκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, πέντε τράπεζες (Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG και Hypo Group Alpe Adria AG) τονίζουν ότι πρόκειται για παράβαση των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών επενδυτικών συνθηκών, μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανησυχούν έντονα για αυτές τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις που έγιναν από την κροατική κυβέρνηση», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των πέντε τραπεζών, «ένα τέτοιο βήμα δεν θα αποτελούσε μόνο παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και των διμερών επενδυτικών συνθηκών μεταξύ της Κροατίας και των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τράπεζες».

Από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (HNB) προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 55.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο στη χώρα, ονομαστικής αξίας 23,1 δισ. κούνα. Περίπου το 38% όλων των στεγαστικών δανείων είναι σε ελβετικό φράγκο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η κροατική κυβέρνηση πέρασε ένα ειδικό νόμο για το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας των δανείων σε ελβετικό φράγκο, για διάστημα ενός έτους (στα 6,39 κούνα ανά φράγκο).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Οικονομικών Μπόρις Λάλοβατς τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να προστατεύει τους πολίτες της και όχι το κεφάλαιο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών στην Κροατία Ζόραν Μπόχατσεκ δεν σχολίασε την κυβερνητική πρόταση, όμως, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Εθελοντική βάση, κοινωνική ευαισθησία και ισομερή κατανομή του κόστους. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων λύσεων σε άλλες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024