Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα θα υποβάλει αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα θα υποβάλει αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016

Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει τον Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εισαγωγική ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα υποβάλει τον Μάρτιο του 2016 στους εταίρους της η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εισαγωγική του ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των διαδικασιών, λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου η χώρα να συνάψει μια οριστική συμφωνία και να μην οδηγηθεί σε δάνειο-γέφυρα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα» είπε, τονίζοντας:

«Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο (σ.σ. Παρασκευή) να πάω στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια. Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο–γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημά μας για το κατεπείγον» συνέχισε.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «σύνθετο», το οποίο «ακολουθεί μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια καθώς δεν διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μας ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015 και 2016». Επίσης σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με την έμμεση μέθοδο.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ δύσκολα μέτρα στο πακέτο της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό ότι δεν μπαίνουν χρονικά όλα μαζί (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους αγρότες).

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό συναρτάται με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε επίσης πως τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα εφαρμοσθούν από το 2017.

Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια. Υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, καθώς υπάρχουν προτάσεις για band bank, για δημιουργία asset management bank και άλλες λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα, το ποιοι θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μία προσπάθεια για να μην χάσουν τη δική τους συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση οι ιδιώτες.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στον αγροτικό τομέα η αύξηση που θα πληρώνουν οι αγρότες για το ντίζελ θα γίνει σε δύο δόσεις. Επίσης και σε άλλα φορολογικά μέτρα, οι αυξήσεις θα γίνουν σπαστά, διαδοχικά.

«Οι θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε έως το Μάρτιο του 2016» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, αυτό ξεπεράστηκε, καθώς ετοιμάζονται νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που αφορά στα εργασιακά και υπολογίζεται μπορεί να κατατεθεί το φθινόπωρο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φαρμακοποιούς, φούρνους και διάφορα άλλα κλειστά επαγγέλματα, η εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από το πώς θα απαντήσει η ελληνική οικονομία και η ελληνική πολιτική τάξη.

Αναπτυξιακό σχέδιο

«Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 σκοπεύουμε να καταθέσουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Υπάρχει αυτή η πρόταση μέσα στη συμφωνία να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη στον γεωργικό, ενεργειακό και άλλους τομείς της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή και διευκρίνισε ότι από το πώς θα διατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις για επενδύσεις θα εξαρτηθεί και η ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ (υπενθυμίζεται πως το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τη βάση μόχλευσης για μεγαλύτερα κεφάλαια), ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα τις δυνατότητες που παρέχει αυτό.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ως σημαντικό το σημείο που αφορά στο εάν θα υπάρξει εκταμίευση για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ) του ελληνικού κράτους, σε νοσοκομεία προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι πρώτη πληρωμή από τον ESM (European Stability Mechanism) θα φύγει αμέσως από την Ελλάδα, είτε για να πληρωθεί το πρώτο δάνειο-γάφυρα, είτε για τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, είτε για τα ληξιπρόθεσμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024