Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έως το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια

Έως το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στο τραπέζι θα βρεθούν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η κυβέρνηση, που επιδιώκει να έχει ψηφιστεί η συμφωνία έως 18 Αυγούστου, αναμένεται να λάβει το Σάββατο το προσχέδιο του μνημονίου.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Στο τραπέζι θα βρεθούν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση, που επιδιώκει να έχει κλείσει και ψηφιστεί η συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου, αναμένεται να λάβει το Σάββατο το προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο ετοιμάζει η Κομισιόν.

Το επιθυμητό για την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι τις 11 Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία, ώστε το νέο πρόγραμμα μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση να έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, και να κυρωθούν εν συνεχεία από τα ξένα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις έχουν διαπιστωθεί συγκλίσεις σε αρκετά θέματα, χωρίς βεβαίως να λείπουν τα αγκάθια σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, επιτρέπει στην Αθήνα να συντηρεί τις ελπίδες της ότι η επίτευξη της συμφωνίας πριν τις 20 Αυγούστου είναι ακόμη απολύτως εφικτή.

Αναγκαία βέβαια προϋπόθεση, όπως ξεκαθάρισε και χθες το Μαξίμου μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, είναι όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Την ικανοποίηση της για την πορεία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σκυτάλη να παίρνει χθες ο ίδιος ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου».

Επισήμανε δε με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτή την κατεύθυνση, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν, όπως το Βερολίνο, ότι ο χρόνος επαρκεί και μιλούν για ανάγκη νέου δανείου-γέφυρας.

Οι αναφορές βέβαια αυτές της Κομισιόν δεν πτοούν την γερμανική Bild που επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας πριν τις 20 Αυγούστου.

Τούτων δοθέντων σύμφωνα πάντα με την Bild γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δις ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να καταβάλει στις 20 Αυγούστου 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024