Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μποτόπουλος: Έως τέλη Αυγούστου η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων

Μποτόπουλος: Έως τέλη Αυγούστου η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων

Η ομαλοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά κυρίως οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ.Μποτόπουλο. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ισχύει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί μετοχών, εκτός εάν υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά.

Η ομαλοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά κυρίως οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών για τους Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλο.

Στόχος είναι οι περιορισμοί να είναι για μικρό χρονικό διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση οι χρηματιστηριακές αρχές μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ισχύει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί μετοχών, εκτός εάν υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά.

Ο κ. Μποτόπουλος αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών, επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε το Χρηματιστήριο να επαναλειτουργήσει χωρίς τη διαπραγμάτευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι μετοχές των οποίων πραγματοποιούν μεγάλο τζίρο καθημερινά.

Θα ήταν σαν να λειτουργούσε το μισό χρηματιστήριο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας γιατί καθυστέρησε η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι έγινε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, δεδομένου ότι θα έπρεπε να ανοίξουν οι τράπεζες για να μπορεί να γίνεται ο διακανονισμός των συναλλαγών, αλλά χρειάστηκε και μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ για τους όρους επαναλειτουργίας της αγοράς.

Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση για να μπορούν οι Έλληνες επενδυτές να χρησιμοποιούν ένα μέρος από τις τραπεζικές τους καταθέσεις, επεσήμανε ότι δεν έγινε, γιατί υπήρξε η διαβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι το καθεστώς των περιορισμών θα υφίσταται για λίγες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ.Λαζαρίδης τόνισε ότι η δεύτερη μέρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι η εικόνα της αγοράς εξομαλύνεται, ότι τα όποια μέτρα ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών που έχουν ληφθεί δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

Σχολιάζοντας τις «απειλές» των ξένων οίκων (FTSE- MSCI) για διαγραφή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους διεθνείς δείκτες, τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα capital controls δεν αφορούν τους ξένους επενδυτές και ότι μέχρι τότε η ομαλότητα θα έχει επιστρέψει αλλά και τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς θα έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Ήδη όπως τόνισε, υπάρχουν θετικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση καθώς υπάρχει σημαντική εισροή εγγυήσεων από ξένους brokers.

Ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον ΣΜΕΧΑ ετοιμάζουν έναν οδηγό με απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τη δραστηριοποίηση των ελλήνων επενδυτών.

Επίσης τόνισε ότι από τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών δεν φάνηκε ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά και ότι το πρώτο μέλημά τους ήταν πώς θα λειτουργήσει και πάλι ομαλά η αγορά, καθώς σε αρκετές εισηγμένες υπάρχουν ξένοι βασικοί μέτοχοι.

* Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει παρουσίαση των εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024