Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βάιντμαν: Οι κάτοχοι ομολόγων χωρών υπό κρίση να αναλάβουν τους κινδύνους

Βάιντμαν: Οι κάτοχοι ομολόγων χωρών υπό κρίση να αναλάβουν τους κινδύνους

Πιστός στην άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινή ευθύνη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν υποστήριξε ότι όσοι έχουν ομόλογα χωρών που εντάσσονται σε πρόγραμμα του ESM πρέπει να αναλαμβάνουν και το αντίστοιχο ρίσκο.

«Σημαντικά υψηλότερο» κίνδυνο απωλειών θα πρέπει να περιμένουν οι αγοραστές ομολόγων από τις υπό κρίση χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν.

Ο Βάντμαν θεωρεί ότι πρέπει να επιμηκύνεται αυτομάτως κατά τρία χρόνια η διάρκεια των ομολόγων μιας χώρας η οποία ζητά την ένταξή της σε πρόγραμμα του ESM.

Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να επωμιστούν και μέρος της ζημιάς, υποστηρίζει.

«Η κοινή ευθύνη και ο όγκος των προγραμμάτων βοήθειας θα μειωθούν δραστικά, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να φέρουν μερίδιο της ευθύνης και δεν θα καταβάλλονται πλέον δημόσια κεφάλαια», δηλώνει ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus» και εξηγεί ότι δεν θεωρεί πρόβλημα το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα ομόλογα των συγκεκριμένων χωρών.

«Η συνέπεια θα είναι διαχειρίσιμη και θα αφορά κυρίως τα ομόλογα μικρής διάρκειας. Αν μια χώρα δεν έχει σταθερά δημοσιονομικά, τότε ούτως ή άλλως θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου», επισημαίνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει ότι «αυτό αποτελεί τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας δεν πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024