Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο B. Σόιμπλε δεν αμφισβητεί τις αρμοδιότητες της Κομισιόν

Ο B. Σόιμπλε δεν αμφισβητεί τις αρμοδιότητες της Κομισιόν

Σύμφωνα με την FAZ o B. Σόιμπλε θεωρεί ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να έχει διττό ρόλο ασκώντας καθήκοντα ευρωπαϊκής κυβέρνησης και θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών. Το γερμανικό υπ. Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ο Β. Σόιμπλε κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στα μέσα Ιουλίου χαιρέτισε τα σχέδια για μια περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι «σημαντικό η Κομισιόν να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στον πολιτικό της ρόλο και τον ρόλο της ως θεματοφύλακα των συνθηκών. «Για αφαίρεση εξουσιών από την Κομισιόν ούτε λόγος» καταλήγει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς διαμάχες αρμοδιοτήτων μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν σε ορισμένους τομείς οι εξουσίες της Κομισιόν καθώς και να αναδιαρθρωθούν συνολικά. Ο γερμανός υπουργός εκτιμά, όπως αναφέρει η FAZ, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Επιτροπή υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στόχος του Β. Σόιμπλε είναι να διαχωριστούν τα αρχικά καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα εντονότερες πολιτικές της δραστηριότητες.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του EcoFin προ δυο εβδομάδων ο Β. Σόιμπλε ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια σύντομη συζήτηση των χωρών μελών της ΕΕ για το πώς η Κομισιόν μπορεί να εκπληρώνει ακόμη τις βασικές, αρχικές της αρμοδιότητες, όπως την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και την εποπτεία των κανόνων της εσωτερικής αγοράς. Ο γερμανός υπουργός φέρεται να προκρίνει τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές, στα πρότυπα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αρχής για τον Ανταγωνισμό. Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προτίθεται να θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα της ολλανδικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Μια «πολύ γερμανική» οπτική γωνία

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβάνεται την Επιτροπή ως «πολιτική Κομισιόν». Στα συμφραζόμενα της ελληνικής κρίσης δεν τη θεωρεί απλώς ένα κομμάτι της τρόικας των πιστωτών. Κάθε τόσο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διαπραγματευόταν απευθείας με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Γι΄ αυτό το λόγο ο Β. Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένως ότι σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση και το θέμα του κουρέματος, η Κομισιόν δεν έχει εντολή διαπραγμάτευσης, αλλά πως αυτό είναι ένα ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Eurogroup ως εκπροσώπου των ευρωπαίων δανειστών. Σε αυτό τον παράλληλο και διττό ρόλο του διαπραγματευτή και θεματοφύλακα των συνθηκών, ο Β. Σόιμπλε -ο οποίος σημειωτέον υποστηρίζει την ιδέα μιας «πολιτικής Κομισιόν»- διακρίνει μια σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με την FAZ, κύκλοι του Ζ. Κ. Γιούνκερ σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια «πολύ γερμανική» οπτική γωνία. Ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, λένε οι ίδιοι, η Κομισιόν έχει όχι μόνον την εντολή να μεριμνά για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά πολύ περισσότερο να προωθεί τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Κώστας Συμεωνίδης (FAZ, Spiegel)

Deutsche Welle

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024