Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς το ΔΝΤ στην Αθήνα οι θεσμοί

Χωρίς το ΔΝΤ στην Αθήνα οι θεσμοί

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πότε θα έλθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με το ποια θα είναι η εμπλοκή του στο νέο πρόγραμμα. Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα αντικαταστήσει τον Ρίσι Γκογιάλ, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πως τα στελέχη του Ταμείου θα αφιχθούν στην Αθήνα.

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πότε θα έλθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με το ποια θα είναι η εμπλοκή του στο νέο πρόγραμμα.

Μιλώντας πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα αντικαταστήσει τον Ρίσι Γκογιάλ στη θέση του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πως τα στελέχη του Ταμείου θα αφιχθούν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που προήλθαν από τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές και ανέφεραν πως οι θεσμοί θα έλθουν στην Ελλάδα αύριο Παρασκευή ο Ράις δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την έλευση των κλιμακίων του ΔΝΤ.

«Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το τυπικό (modalitys) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε», ανέφερε.

Στην ίδια βάση ξεκαθάρισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει η τεχνική δουλειά από το ΔΝΤ και από την ομάδα που θα βρεθεί στην Ελλάδα και ύστερα να προσδιορισθεί ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις αποσαφήνισε πως δεν υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία και πως το Ταμείο είναι έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα.

Δεχόμενος ερωτήσεις για την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα του ESM ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως για να υπάρχει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα» σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αναμένει πρόσκληση η οποία να απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτό και να αναφέρει εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει το Μάρτιο του 2016 ή αιτείται ένα νέο δανειακό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπεται και από το καταστατικό του ESM και για το λόγο αυτό υπήρξε αναφορά στο σχετικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Για την ελάφρυνση του χρέους

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το πού πάνε οι Ευρωπαίοι τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ράις κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως δεν θα προβεί σε χαρακτηρισμούς.

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα» είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Απτεται των Ευρωπαίων η απόφαση για το πώς θα γίνει».

Ερωτηθείς για το Grexit ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε «πάντα» βασική παραδοχή του Ταμείου ήταν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενδεχόμενο Grexit.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το in.gr για το θέμα της έλευσης των στελεχών του ΔΝΤ στην Αθήνα απάντησαν πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στη συνεννόηση των Ευρωπαίων με το Ταμείο και στο οποίο δεν εμπλέκεται η ελληνική πλευρά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024