Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν θα βλέπει υπουργούς η τρόικα

Δεν θα βλέπει υπουργούς η τρόικα

Επιβεβαίωσαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη την έλευση της τρόικας αύριο, Παρασκευή, όπως έχει από το πρωί μεταδώσει το in.gr. Τα στελέχη των θεσμών δεν θα βλέπουν υπουργούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί πού θα γίνονται οι συναντήσεις. Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.

Επιβεβαίωσαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη την έλευση των κλιμακίων των θεσμών αύριο, Παρασκευή, όπως έχει από το πρωί μεταδώσει το in.gr.

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το in.gr, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης θα ηγούνται της ομάδας των διαπραγματευτών που θα συζητήσουν με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) για το νέο πρόγραμμα.

Τις πολιτικές κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση θα εξακολουθήσει να δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν σήμερα πως οι υπουργοί δεν θα συναντιούνται με τους επικεφαλής των θεσμών και ότι αυτοί θα μιλούν μόνον με τον κ. Χουλιαράκη. Για το πού θα γίνονται οι συναντήσεις τα ίδια στελέχη ανέφεραν πως αυτό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Τόσο η τρόικα όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, προκειμένου να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις του επόμενου εξαμήνου αλλά και τις κατευθύνσεις πολιτικής έως το τέλος του 2018.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του ομολόγου της ΕΚΤ, κάτι που ωστόσο δεν έχει κλειδώσει, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη κάποια κράτη της ζώνης του ευρώ επιδιώκουν κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το in.gr η διαπραγμάτευση θα εστιάσει στο να υπάρξει συμφωνία επί του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου για την επομένη τριετία, κάτι στο οποίο σήμερα δεν συμφωνούν ούτε οι θεσμοί μεταξύ τους, με τις εκτιμήσεις για την ύφεση εφέτος να κυμαίνονται από το 2% έως και το 5%, στον προσδιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της περιόδου 2015-2018, αλλά και στις βασικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα είναι πως οι αρχικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017 έχουν πια εγκαταλειφθεί και ο μόνος στόχος που απομένει είναι αυτός του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως η ευρωζώνη θα επιθυμούσε η Ελλάδα να σημειώσει πλεόνασμα μεταξύ 0%-1% του ΑΕΠ εφέτος και για το λόγο αυτό άλλωστε ελήφθησαν και τα δημοσιονομικά μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ευρωζώνη δεν κρύβουν πως το 2016 θα επιβληθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, το ποιο μέρος από αυτό θα οδηγηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το εάν το ESM θα δανείζει απευθειας τις τράπεζες, αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις εγγυήσεις θα παρέχει στον ESM για το δανεισμό της Ελλάδας.

Πρέπει να τονισθεί πως έως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει υπάρξει μια εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ( όχι απαραίτητα από τα stress test και το AQR), ώστε να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατόν το αρχικό ποσό που θα διατεθεί για την στήριξη τους (περίπου 10 δισ. ευρώ).

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024