Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σήμα προς την ΕΚΤ από τη Σύνοδο Κορυφής επιθυμεί η Αθήνα

Σήμα προς την ΕΚΤ από τη Σύνοδο Κορυφής επιθυμεί η Αθήνα

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη επί πολλών ζητημάτων. Ειδικότερα το ζήτημα του Ταμείου Περιουσιακών Στοιχείων χαρακτηρίζεται «ταπεινωτικό» και «από άλλο πλανήτη» από έλληνα αξιωματούχο.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη επί πολλών ζητημάτων. Ειδικότερα το ζήτημα του Ταμείου Περιουσιακών Στοιχείων χαρακτηρίζεται «ταπεινωτικό» και «από άλλο πλανήτη» από έλληνα αξιωματούχο.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει συμφωνία, προκειμένου να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ για να μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), επισημαίνεται.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν την επιδίωξη της Αθήνας, ζητώντας πρώτα ψήφιση προαπαιτούμενων, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς συμφωνία.

Έλληνας αξιωματούχος, που επικαλείται το Associated Press, δήλωσε ότι στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να καταλήξει σε συμφωνία την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό άμεσo κίνδυνο και η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας είναι πιεστική.

Η Αθήνα θεωρεί ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει υποστηρίξει πολύ την Ελλάδα, σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε πολλά μέτωπα, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση για Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων είναι από «άλλο πλανήτη» και σκοπεύει στο να ταπεινώσει την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ζήτημα αλλαγών σε τέσσερα σημεία του κειμένου του Eurogroup επί του οποίου συζητά η Σύνοδος Κορυφής:

  • Να μην έχει εμπλοκή στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το ΔΝΤ
  • Να υπάρξει πιο ισχυρή δέσμευση για το θέμα του χρέους
  • Να δοθεί «πολιτικό σήμα» προς την ΕΚΤ ώστε να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA από τη Δευτέρα
  • Να τεθεί εκτός συζήτησης το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024