Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαρροές για τo έγγραφο που συζητούν οι «19» - Τι λέει για το «διάλειμμα» από το ευρώ

Διαρροές για τo έγγραφο που συζητούν οι «19» – Τι λέει για το «διάλειμμα» από το ευρώ

Ανταποκριτές στις Βρυξέλλες επικαλούνται γνώση του εγγράφου που έχει διαβιβάσει το Eurogroup στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Το κείμενο φέρεται να τοποθετεί μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας ενώ -σε αγκύλες, δηλαδή χωρίς τη συμφωνία όλων των μερών- αναφέρεται αφ' ενός το ενδεχόμενο πιθανών μέτρων «εξομάλυνσης της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους», αφ' ετέρου το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για «προσωρινή έξοδο» από την Ευρωζώνη.

Ανταποκριτές στις Βρυξέλλες επικαλούνται γνώση του εγγράφου που έχει διαβιβάσει το Eurogroup στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Στο τέλος του εγγράφου βρίσκεται -σε αγκύλες, δηλαδή χωρίς τη συμφωνία όλων των μερών- η αναφορά πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να προσφερθούν στην Ελλάδα γρήγορες διαπραγματεύσεις για «διάλειμμα» (time out) από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους» -φαίνεται πως αυτή είναι η περίφημη αναφορά Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο. Στο κείμενο, όπως έχει τουλάχιστον διαρρεύσει, δεν αναφέρεται η διάρκεια τέτοιου διαλείμματος.

Το κείμενο φέρεται να τοποθετεί μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας ενώ, σε αγκύλες, αναφέρεται αφ’ ενός το ενδεχόμενο πιθανών μέτρων «εξομάλυνσης της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους» αλλά και αφ’ ετέρου το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για «προσωρινή έξοδο» από την Ευρωζώνη.

Επισήμως γνωστό είναι –όπως ανέφεραν μετά το Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας και Αυστρίας– πως στο έγγραφο που έχει διαβιβαστεί στη Σύνοδο για να ληφθούν οι αποφάσεις, η ελληνική Βουλή καλείται μέχρι την Τετάρτη να έχει προχωρήσει στην ψήφιση ορισμένων μέτρων ως προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί προγράμματος από τον ESM.

Διάφοροι ανταποκριτές -ενδεικτικά, οι Εντ Κόνουεϊ του Sky News, ο Π.Ροντρίγκες της El Mundo, η Τάρα Πάλμερι του politico- επικαλούνται το ίδιο τετρασέλιδο κείμενο, το οποίο υποστηρίζουν πως είναι εκείνο που έχει τεθεί στη Σύνοδο.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, το κείμενο θεωρεί προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την Τετάρτη: Τις παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, τα εμπροσθοβαρή μέτρα στο συνταξιοδοτικό, μέτρα για επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ, αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση εκτροχιασμού από τους στόχους για το πρωτογενές έλλειμμα.

Στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα καλείται να αναπτύξει ένα «σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Σε αυτό το σημείο, μέσα σε αγκύλες, αναφέρονται διαζευκτικά: Ή οι ελληνικές αρχές θα προσκαλέσουν ένα ανεξάρτητο Σώμα για να εκτιμήσει την τιμή των περιουσιακών αγαθών που θα πωληθούν και θα ερευνήσει τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, ή θα μεταφερθούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (το ύψος τους, επίσης σε αγκύλες, αναφέρεται σε 50 δισ. ευρώ) σε υπάρχον, εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο -ως παράδειγμα αναφέρει το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Λουξεμβούργου- για να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος. Το ταμείο θα το διαχειρίζονταν οι ελληνικές αρχές υπό την επίβλεψη της Κομισιόν.

Οι δανειοδοτικές ανάγκες τοποθετούνται, βάσει όπως αναφέρεται της αξιολόγησης των θεσμών, μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Αθήνα «επείγεται» για 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και για άλλα 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Παρακάτω, στο κείμενο υπάρχει, ξανά μέσα σε αγκύλες, η αναφορά πως «στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα για να εξομαλύνει έτι περαιτέρω την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εάν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο». Αναφέρεται ότι στα ενδεχόμενα μέτρα περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και σημειώνεται ότι προϋπόθεση θα ήταν η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν μετά την πρώτη αξιολόγησή του.

Το κείμενο τονίζει επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα -η αναφορά «ονομαστικό» βρίσκεται σε αγκύλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024