Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέλαβε το Eurogroup την αξιολόγηση της πρότασης, στην τελική ευθεία

Παρέλαβε το Eurogroup την αξιολόγηση της πρότασης, στην τελική ευθεία

To Euroworking Group πριν το καθοριστικό Eurogroup για την Αθήνα ολοκληρώθηκε, ενώ οι «19» έχουν παραλάβει την αξιολόγηση των τριών θεσμών επί της ελληνικής πρότασης -που είναι επιφυλακτικά θετική, κρίνοντας πως «υπό προϋποθέσεις, η πρόταση είναι βάση διαπραγμάτευσης». Αναφορές υποστηρίζουν πως η αξιολόγηση ανεβάζει τα δάνεια που θα χρειαστούν μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ -με ενδεχόμενο ανάγκης νέων μέτρων, πράγμα που κάνει ορισμένους αξιωματούχους να εκφράζουν αμφιβολίες για την έκβαση του Eurogroup.

To Euroworking Group πριν το καθοριστικό Eurogroup για την Αθήνα ολοκλώθηκε, ενώ οι «19» έχουν παραλάβει την αξιολόγηση των τριών θεσμών επί της ελληνικής πρότασης -που είναι επιφυλακτικά θετική, κρίνοντας πως «υπό προϋποθέσεις, η πρόταση είναι βάση διαπραγμάτευσης».

Αναφορές υποστηρίζουν πως η αξιολόγηση ανεβάζει τα δάνεια που θα χρειαστούν μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ -με ενδεχόμενο ανάγκης νέων μέτρων, πράγμα που κάνει ορισμένους αξιωματούχους να εκφράζουν αμφιβολίες για την έκβαση του Eurogroup.

Το Euroworking Group συνεδρίασε ενώ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν κληθεί να εξετάσουν την πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, ήταν θετικοί.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι «οι τρεις θεσμοί θεωρούν από κοινού ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η πρόταση είναι βάση διαπραγμάτευσης για πρόγραμμα του ESM».

Τι διαρρέει από την εισήγηση των θεσμών

Πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλούνται μεταξύ άλλων το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ όπως η FAZ, αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των θεσμών υποστηρίζει πως το ύψος των δανείων που θα χρειαστεί η Αθήνα θα ανέλθει μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ.

Η FAZ, που επικαλείται γνώση της τρισέλιδης αξιολόγησης, υποστηρίζει πως η σημαντική επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών εγείρει την ανάγκη επιπλέον μέτρων για κάλυψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά τις αναφορές αυτές, δύο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters εξέφρασαν επιφυλάξεις το μεσημέρι του Σαββάτου για το εάν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.

«Οι υψηλότεροι αριθμοί χρηματοδοτικών αναγκών μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλοί και υπερβολικά ξαφνικοί» για άμεση συμφωνία, φέρεται να είπε ο πρώτος αξιωματούχος που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, είχε εμφανιστεί «σχεδόν σίγουρος» για συμφωνία το προηγούμενο βράδυ.

Δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters τοποθέτησε στο 60-40 τις πιθανότητες για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης και την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι «19» καλούνται να αποφασίσουν επί της επανέναρξης διαπραγματεύσεων με ορίζοντα συνολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή -το ενδεχόμενο ακύρωσής της, όπως επί παραδείγματι είχε εγείρει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πολύ πιθανό.

Το ενδεχόμενο πράσινο φως από το Eurogroup δεν θα ήταν το τέλος: Οι όποιες αποφάσεις θα έπρεπε άμεσα να περάσουν από τα Κοινοβούλια αριθμού χωρών της Ευρωζώνης, με ταχείες διαδικασίες εντός της επόμενης εβδομάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024