Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πλήττουν ποντοπόρο ναυτιλία και ακτοπλοΐα

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πλήττουν ποντοπόρο ναυτιλία και ακτοπλοΐα

Πλήγμα έχουν δεχθεί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους τόσο η ποντοπόρος ναυτιλία όσο και η ακτοπλοΐα, με τις συναλλαγές τους να γίνονται με μεγάλη δυσκολία και με μεγάλες καθυστερήσεις.


Πλήγμα έχουν δεχθεί από τους κεφαλαιακούς ελέγχους τόσο η ποντοπόρος ναυτιλία όσο και η ακτοπλοΐα, με τις συναλλαγές τους να γίνονται με μεγάλη δυσκολία και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι ακυρώσεις στον τουρισμό έχουν επίπτωση και στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, ενώ πολλές εταιρείες του κλάδου λόγω της τραπεζικής αργίας αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και στις πληρωμές καυσίμων.

Στην ποντοπόρο, οι πληρωμές προσωπικού και προμηθευτών που διεκπεραιώνονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, ενώ και η εξυπηρέτηση δανείων του εξωτερικού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Επιπροσθέτως, εγγυήσεις που τους έχουν παράσχει ελληνικές τράπεζες, καθίστανται ανεπαρκείς και σε αμφισβήτηση.

Είναι ενδεικτικό πως το νούμερο 1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τις εφοπλιστικές επιχειρήσεις είναι η πληρωμή των αεροπορικών εισιτηρίων του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα προβλήματα αμβλύνονται από το γεγονός πως σχεδόν όλες οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις τηρούν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις πληρωμές των πλοίων τους που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Bank Research, η οποία ειδικεύεται στην μελέτη των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητο ναυτιλία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς με 3,85 δισ. δολάρια, ακολουθεί αυτό της Εθνικής Τραπέζης με 2,993 δισ. δολάρια και έπεται η Alpha Bank με 2,42 δισ. δολάρια, η Eurobank με 1,315 δισ. δολάρια και η Aegean Baltic με 301,16 εκατ. δολάρια.

Από τις πέντε ελληνικές τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία η Εθνική Τράπεζα αύξησε πέρυσι το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο κατά 7,33%, η Eurobank κατά 14,35% και η Aegean Baltic κατά 11,99%. Τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς μείωσαν το 2014 τα χαρτοφυλάκιά τους κατά 0,62% και 1,28% αντιστοίχως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024