Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα-γέφυρα για τον Ιούλιο επιδιώκει η κυβέρνηση

Πρόγραμμα-γέφυρα για τον Ιούλιο επιδιώκει η κυβέρνηση

Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος του μήνα, ώστε στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία» για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον ESM, επιδιώκει η κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου. Ο οδικός χάρτης για να υπάρξει αποτέλεσμα συζητήθηκε στην τετραμερή (Τσίπρα-Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ) με τον πρωθυπουργό να θέτει το ζήτημα του δανείου-γέφυρα ώστε να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος του μήνα, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία» για μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον ESM, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου.

Ο οδικός χάρτης προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα συζητήθηκε στην τετραμερή (Τσίπρα-Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ) με τον έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το ζήτημα του δανείου-γέφυρα προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές, στην τετραμερή συνάντηση, που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ‘ακούμε’ και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η ‘μεγάλη βιώσιμη συμφωνία’».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ύψος του δανείου γέφυρα είναι γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Επίσης πηγές από τις Βρυξέλλες θέλουν τη Γαλία να παίζει ηγετικό ρόλο σε ότι αφορά την προώθηση του συγκεκριμένου ελληνικού αιτήματος, αντίθετα με την πάντα σκληρή Γερμανία που το «μπλοκάρει».

Φυσικά το αίτημα για ρύθμιση-γέφυρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή δήλωνε πριν από λίγο ότι αν και φιλοδοξία της Συνόδου αποτελεί να δοθεί το αναγκαίο πολιτικό σήμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών για την άρση του αδιεξόδου, εντούτοις δεν αναμένεται να εγκριθεί το αίτημα της Ελλάδας για δάνειο-γέφυρα.

Από την άλλη πλευρά η επιμονή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ για χειροπιαστά αποτελέσματα και ξεκάθαρες απαντήσεις από τη σημερινή Σύνοδο για το αν η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον ESM, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ενθαρρυντικές ως προς το να υπάρξει απόφαση για άμεση -έστω μικρή- βοήθεια στην Ελλάδα είναι και οι πληροφορίες του Reuters ότι την Κυριακή μπορεί να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια για την Ελλάδα, εάν οι πιστωτές μείνουν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει αύριο, Τετάρτη, η Ελλάδα.


Στο αυριανό Eurogroup η ελληνική πρόταση

Η ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, αύριο (Τετάρτη) θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Αύριο συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το «κοινό έδαφος», επισημαίνουν οι ίδιοι.

Την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη ανακοίνωσε μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup, κύριος στόχος του οποίου ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε, στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ESM. Ο ολλανδός αξιωματούχος τόνισε ότι το Eurogroup αναμένει νέα ελληνική επιστολή προς τον ESM με συγκεκριμένη και ξεκάθαρη λίστα προτάσεων.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες αύριο θα μας στείλουν τη νέα επιστολή για να αρχίσουμε να δουλεύουμε» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024